Protokoll
LeidandmedEAA.1134.1.30
Kaader6,7
Daatum03.11.1900
Protokolli number23
Protokolli teema4. Perekonna- ja pärimisasjad; 7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused

Jüri Reisenpuk on kohtu `Eesistuja`.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jüri Reisenpuk Peakohtumees
Mihkel Toming Kohtumees
Jaan Laud Kohtumees

Tuli ette Awwinorme Walla ja Kasiku talu peremees Mart Kalaus Mihkli poeg ja palus Wallakohut, et tema tahab oma kahe poja Mihkel Kalause ja Jaan Kalause wahel kes olid ka kohtu ette tulnud pärantuse leppingud teha et kuda wiisi tema pojad tema liikuvad ja liikumatta wara peale tema surma päriwad. sest et tema noorem poeg Jaan nüüd tänawo Aasta Krono tenistuse läheb ja se teadmatta et kas tema sedda aega ära näeb kui tema poeg Kronotenistusest tagasi tuleb. ja on se lepping järgmisel viisil 

Oma Kasiku tallu mis Awwinorme Wallas ja Kaewosaare küla talumaade pirites seisab N 192: suur 28 42/100 dessatini suur luban mina oma kahe pojale Mihkel ja Jaanile pooliti pärida ja nimelt nendawiisi et wanem poeg Mihkel need maad ja heinamaad pärib mis selle tee äres mis tema kruntist läbi Wästriku läheb. Wenewere pool küljes ja saab Mihkel weel kaks välja teisel pool teed suo pool küljest. üks põld wastu Josep Kuuse krunti ja teine põld toa eest kust küllest nooremb poeg Jaan. alt serwa küllest pool teist wakka rukki kulwi alla poldu omale saab. 

Jaan saab omale need väljad mis vastu sood on ning ka se heinam mis wastu sood kunni selle teeni mis Wästriku läheb

Karjamaa soab nendele poolest. se jaggu karjamaad mis vastu Andres Sildniku krunti soab Mihklile ja se jaggu karjamaad mis wastu Muroku sood. saab noorema poja Jaanile sest metsa tükkist mis Mihkli krunti sees soawad molemad pojad jaggu pooleti se on mets pooliti ja woivad molemad pojad sealt ahju küttet roijuda maapõhi on agga Mihkli oma. 

Krono renti ja muud teised maksud maksavad nemad pooliti ühesurusel jaul ja teewad teejaud pooleti. 

Kui nooremb poeg. Jaan hakkab omale maja ehitama se on elu maja siis maksab wanemb poeg Mihkel noorema wenna Jaanile kuuskümmend rubla ehituse raha ja pooled kattuse hõled, nenda kaua kui Jaan ei ole omale weel maja ehitanud, elawad nemad ühes talumajas ja prugiwad honed pooliti.

2. Keik liikuw warantus mis peale minu surma pärida jaeb, päriwad minu molemad pojad pooliti. tüttred Lena Laurison kes mehel, ja tüttar Anna Puas ei sa minu warantusest enamb ei ühtegi jaggu ei liikuwast egga liikumatta warantusest sest et nemad on mehele minnes omad jaud kätte sanud.

3. Kui mina peaksin enne ärasurema kui Jaan on Krono tenistusest tagasi tulnud siis prugib wanemb poeg se krunt üksi maksab agga norema wennale Aastas kaks kümmend rubla ja maksab ka Krono rent.

se pärantuse lepping hakkab agga peale minu surma maksma ja olen mina oma krunti peremees oma surmani.

Selle leppinguga olid molemad pojad Mihkel Kalaus ja Jaan Kalaus rahul ja on nemad keik omad nimed oma käega alla kirjutanud.

Wiimaks leppisid pärijad selle üle kokku et kui se peaks olema et wanemb wend Mihkel Kallaus need pooled talumaad mis Jaanile parida oma kätte tahab suada kas kohtu teel ehk teise wiisi peal, siis maksab tema oma noorema wenna Jaan Kalausele üheksa sadda rubla kahju tasumist (loe ülewal mis Jaanile pärida lubatud).

Mart Kallaus ei moista kirjutada. tema palwe peale kirjutas alla Madis Tamm (Allkiri) Tamesarest 

Mihkel Kallaus ei moista kirjutada tema palwe peale kirjutas alla Madis Tamm Josepi poeg (Allkiri)Allekerelt

Jaan Kalaus (Allkiri)

1900 Aastal Nowembris kuu 3 pääwal on eesseisaw pärantuse lepping Awwinorme wallakohtule Awwinorme walla majas Kohtu protokolli üles kerjutamiseks ja kinnitamiseks ette kantud Awwinorme talu peremehe Mart Kallaus Mihkli poja ja tema poegade Mihkel Kalaus Marti poja ja Jaan Kalaus Marti poja poolt Awwinorme wallas olema Kasiku talu N 192. pärimise pärast. ja on need leppingu tegijad walla kohtule tuntud ja teatud ja nemad õiguse woimelised leppingud teha. ja on nende lepping tanasel pääwal kohtu Akti ramatuse N 23 all üleskirjutud. ja kinnitud sanud ning on Mart Kalause eest kirjutada ei moista tema palwe peale Awwinorme inimene Madis Tamm Tammesarest ja Mihkel Kallause eest kes kirjutada ei moista tema palwe peale Awwinorme walla inimene Maddis Tamm Josepi poeg Alekerelt allakirjutanud Jaan Kalaus Mihkli poeg on agga oma nime oma käega allakirjutanud

Jüri Reisenpuk (Allkiri) 

Mihkel Toming (Allkiri)

Jaan Laud (Allkiri)

Kirjutaja Schulbach