Protokoll
LeidandmedEAA.2810.1.3
Kaader21,22
Daatum17.09.1883
Protokolli number17
Protokolli teema2. Varalised tehingud; 5. Kahjutasu
Märkused

Poolel

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Kaarl Willemson Peakohtumees
Jüri Peetroff Kohtumees
Mart Habermann Kohtumees
Jaan Peetmann Kirjutaja

See 3mal Septembril ette tulnud kohus sai jälle uueste ette  wõetud, sest et nad koguni kokku ei leppi ja Jüri Hansul (oma äia) ahju perse taka wäikse kambre olla maha kiskunud ja tema kirstu ja kapi wälja wiskanud.

Hans ütleb:"Ma oleks kõik nõnda kuida oli, temale jätnud; aga et ma kepiga pean wälja minema, ei saa nad enam kui lehma ja kaks lammast."

1880ma sui wahetanud Jüri Peetrehansu pere, mehe käest wakamaa põldu ja teinud linod peale, ja Peetrehansu peremees teinud tema pollale kaerad. Seega oleks siis Jüri oma aiaga linad pooleks pidand wõtma sest et teisel teine pool koha renti maksta oli. Jüri aga wotnud need linad (üle 1000 peo) koik enesele.

Jüri wastab, et Hans selle poole wakamaa linade eest 2 tsew. odre enesele wõtnud ja sui 7 nädalad kotu ära olnud, tema üksi elumaja tööd teinud ja Hansu poolest midagi abi saanud. Warrude eest mista oma lapsele aia toiduga olla teinud, olla äi 4 kilimitu nisu wälja wõtnud.

Hans aga ütleb, et ta aga 21 päewa ja 2 sööma wahet kotu ära olnud. Ei olla ta ka Jüri käest kahte tsetwerti waid 2 wana tündert odre saanud.

Weel ütleb Jüri:"Mina ei ole mitte härga (wõtnud) saanud, waid nelja nädalase wasika mis ma oma põhuga olen kaswatanud. Hans oli siis alles peremees, kui ta hobuse mulle lubas, mille eest 48 rubla olla pakutud. Poolteist aastat peale selle kauples Hans selle hobuse tagasi ja andis 16nd rubla kus hulka ka üks wäike sigutik sai arwatud; emis sai aga kohe meile lubatud. Üle pea olen aga kolm sea nime saanud, aga mitte rohkem. (Hansu ütlemine on et 4 siga olla saanud.)

Kohus arwas põllu kolme jäkku, see on 20 wakamaad igas kolmandises. See on, kui same pooleks arwata 10 waka odre, mis Jüri oma äiale peab tagasi maksma.

Jääb see kord weel pooleli.