Protokoll
LeidandmedEAA.3532.1.4
Kaader48
Daatum17.11.1884
Protokolli number41
Protokolli teema2. Varalised tehingud
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Märt Martinson Peakohtumees
Märt Gröön Kohtumees
Tõnis Sarepera Kohtumees

Suurest Kõppust Peter Arendt tuli kohtu ette ja kaebas et tema Ell Wenderströmi käest 2 Rubla 50 Kop. eest üks weike kuhu heinu ostnud, kui ka pööningult need heinad, mis Ellol suwel sinna korjatud olnud, kui tema aga teist korda tagasi läinud weel kuhja lawast mis maha jäänud ja pööningult heinu ära tooma, olla kuhjalawas palju wähem olnud kui maha jäänud ja ka pöningu otsa pääl wähe mis Ell ise maha lükanud ja kuida tema pärast kuulnud, kuida päält inimesed rääkinud, et Ell Wenderström tema ära oleku aeg kuhja lawast need heinad pööningule kandnud mida ta säält maha lükanud ja pööningu heinad olla tema Tõnis Nõmmitse juure kandnud ja nõudis Arendt 1 Rbl. kahju tasumist.

Weiksest Kõppust Ell Wenderström käemees Jüri Laks wastas eesseiswa kaebtuse pääle et tema ühe koorma paljalt Arendtile müinud ja tahtnud kõige eest 3 Rbl., 3 koti täit olla tema küll pööningult ära wiinud sest et Hendrik Müürisep temale ütelnud wõta ometi omale ka säält juurest ära linna sõita kui mõne käest hobust saad.

Weiksest Kõppust Ann Müürisep tunnistas et Ell Wendertröm kuhja lawast sülle täie heinu toonud ja temale pakunud, tema pole wasta wõtnud, üteldes kas sa tohid anda, need on ju teise heinad, mis pääle Ell heinad maha pannud ja ütlenud need tema heinad on ja olla Ell Wenderström mittu koti täit heinu pööningult ja kuhja lawast Nõmmitse juure wiinud.

Tõnis Nõmmits Weiksest Kõppust tunnistas Ell Wenderström tema juure küll selja täie heinu toonud ja alla Ell ütelnud Hendrik Müürisep käskinud omale ka wõtta omite ka wahel heina sööta kui hobust saab siis heinad oma käest ja olla need heinad praegu tema juures.

Hendrik Müürisep tunnistas et Ell Wenderström Arendt ära oleku aeg heinu pööningule ja pööningult maha tirunud.

Otsus:

Peter Arendt saab Tõnis Nõmmitsa juurest Ell Wenderströmist sinna wiitud heinad kätte ja lähab Ell Wenderström tunnistuse põhjusel et kuhja lawast ja pööningult müitud heina warastanud ja ära müinud 24 tunnis wangi.

See otsus sai kuulutud.

Pääkohtumees M. Martinson (allkiri)

Kohtumees M. Gröön (allkiri)

Kohtumees T. Sarepera (allkiri)

Kirjutaja Heinrichsen (allkiri)