Protokoll
LeidandmedEAA.3532.1.4
Kaader48
Daatum17.11.1884
Protokolli number40
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Märt Martinson Peakohtumees
Märt Gröön Kohtumees
Tõnis Sarepera Kohtumees

Weiksest Kõppust Hans Sarepera tuli kohtu ette ja kaebas et Hans Uint tema metsast 3 mända ära warastanud, kellede pitkus ja jämedus nimelt järgmine olla:

1 mänd 7 tolli kännu päält jäme ja 6 sülda pik

1 " 9 " " " " 6 1/2 " " ja

1 " 8 " " " " 6 " "

kellede kännud kohtumees Jaan Taalmann ära mõõtnud ja puud ära waadanud mida Uint oma lamma laudas olla teinud, kui nõudis Hans Sarepera Hans Uinti käest 5 rubla tüki eest, kokku 15 Rubla.

Hans Uint Weiksest Kõppust wastas eesseiswa kaebtuse ja nõudmise pääle et tema küll ühe männa Hans Sarepera metsast raidunud, arwata 7 tolli jäme aga mitte enam, need kaks olla tema muialt saanud.

Hans Sarepera wastas seepääle, kui Uint mitte seda ütelda ei wõi ega saa kust ta need kaks mända on toonud, siis on nad ikka täitsa tema, sest tema tundwa omad puud wäga hästi. 

Hans Uint wastas et tema mitte ei ütle, niisama ka kohtu küsimise pääle, kust tema need kaks mända on toonud, aga Sarepera metsast ei olla tema mitte toonud.

Kohtumees Jaan Taalmann andis tunnistuseks et tema Hans Sarepera metsas nende kolme warastatud männa kanda käinud üle waatamas kui olla need kännud just nõnda jämedad nagu Sarepera eespool ülesannud ja olla nemad need puud Hans Uint juurest leidnud mida Sarepera täitsa omaks tunnistanud ka tema arwates olnud need just need puud, sest et nad seda moodu ja just selle koorega olnud, puid ei olla nemad aga mitte mõõtnud ega kännu otsa säädinud.

Arwatud:

puud ära mõõta ja kännu otsa passida kui jäeb sest teiseks korras otsus teha.

Pääkohtumees M. Martinson (allkiri)

Kohtumees M. Gröön (allkiri)

Kohtumees T. Sarepera (allkiri)

Kirjutaja Heinrichsen (allkiri)