Protokoll
LeidandmedEAA.3532.1.4
Kaader47
Daatum28.09.1884
Protokolli number37
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Märt Gröön Kohtumees
Tõnis Sarepera Kohtumees
Jaan Taalmann Kohtumees

Weiksest Kõppust Jaan Waga tuli kohtu ette ja kaebas et Aleksei Wiil teda ämma maa rentnikust 2 aastat enne kontrahti aega lahti teinud ja on suuremad kohtud temal õiguse mõistnud ja käskinud Wiili kogukonna kohtus kaebada ja oma kahju nõuda, kui nõudis: 

Waga 4 inimese ülespidamiseks 2 aasta eest 416 rubla

Ühe aasta korteri üür teise aasta olnud Wiili Juures 12 R.

Kautsioni olnud temal Wiilil sisse maksetud, sellele nõuab poole juure 34 R.

Ühtekokku 462 Rubl.

Weiksest Kõppust Aleksei Wiil wastas eesseiswa nõudmise pääle et tema koha eest olla aasta rent paljalt 80 rubla 25 Kop. Temal ei olla sugugi ise luba maa rentimise kohtrahti teha waid seda pidada kiriku kuratoriom tegema. Ka olla tema  selle asja härra Kuseretski kätte edasikaebamiseks Howi kohtusse annud ja olla tema täna päris haige kui ei wõiwat midagi rääkida.

Jaak Waga wastas seepääle et see mitte tema süüd ei olewad et Wiil kontrahti ise tahtlikult üksinda temaga teinud tema pole seda täädnud et kuratorium peab kinnitama, seda oleks pidanud Wiil temal ütlema.

Arwatud:

See kaebtuse nõudmine senni poolele jätta kuni Wiil ühe tunnistuse toob et tema Hoowi kohtusse edasi on kaebanud ja toob Wiil 2 nädali sees see tunnistus kogukonna kohtu kätte.

See arwamine sai mõlemil kohtu käijatel kuulutud.

Kohtumees M. Gröön (allkiri)

Kohtumees T. Sarepera (allkiri)

Kohtumees J. Talman (allkiri)

Kirjutaja Heinrichsen (allkiri)