Protokoll
LeidandmedEAA.2648.1.26
Kaader48,49
Daatum23.09.1889
Protokolli number12
Protokolli teema6. Töö- ja teenistussuhted; 9. Sõim ja vägivald
Märkused

Ääremärkus:

Otsus palga kohta täidetud 23. Sept. 1889. Otsus mõlema trahwide kohta täidetud 4mal Nowembr. 1889.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Karel Wilbiks Kohtumees
Jaan Hawel Kohtumees
Johannes Pinberg Kohtumees
Eduard Allas Kirjutaja

Kaebaja Miina Kentmann, Perila wallast kaebab, et Rummu mõisa hollender Jaan Rambak teda selle aasta 1est Mai k. päewast aasta kaubaga, 30 rubla palgaga ühes prii jalawarjudega tüdrukuks on kaubelnud; nüüd aga teda 12mal Sept. kaks korda nii löönud ja teda ära ajanud, mis ta ka teinud ja kodusse isa juure läinud. Kolm rubla on palka käes.

Kaebataw Jaan Rambak ütleb selle kaebtuse peale: Tema olnud sell 12mal Sept. kottu ära Kodasus hobust rautamas; tema naene ütelnud Miina Kentmannile, et ta ikka liig kaua karjaaedas wiibib, mis peale Miina Kentmann tema naest wäga teutawalt on sõimama hakkanud, teda kõiksugu häbemataks ja wargaks nimetades. Õhtul koju tulles on naene temale (Rambakile) nuttes seda kaebanud ja karjanaene Anna Part on ka weel ütelnud, et M. Kentmann lubast teenistusest lahti lüüa. Kõige sellepeale olla Jaan Rambak wäga pahaseks saanud, läinud ja löönud Miina Kentmanni 2 korda ja käskinud teda ka äraminna; sest aasta kaupa ei ole J. Rambakil mitte M. Kentmanniga olnud. Kauplemise juures on Rambak ütelnud 2 1/2 rbl. annan sulle kuu peale, on paha, wõid poole kuu pärast üles ütelda ja ära minna.

Tunnistaja Anna Part, Rummu karjanaene tunnistab, et Miina Kentmann nurises päewal (12mal Sept.) juba tema wastu, et ta läheb ära, waatide ja wõi pesemine on wäga raske. Perenaene (Jaan Rambaki naene) kuulnud seda, tulnud tuppa ja ütelnud, mis raske sull siis nõnda on. Sellepeale hakkas M. Kentmann perenaest koorukese kerjajaks, wargaks ja iga sõna järel häbemataks sõimama. Õhtul, kui hollender koju tuli ja seda kuulda sai, lõi ta kaks korda Kentmanni.

Kohus mõistis: Et teenistuse kauba üle kummagil õiget tunnistust ei ole, siis maksab JaanRambak Miina Kentmannile Septembri kuu kaasa arwatud ja selle 3me rublaga kokku, mis käes juba on 15 rbl, löömise ette kaks rbl kokku 17 rbl ja üks rubla trahwi Rummu walla laekasse.

Miina Kentmann maksab sõimamise ette ka üks rubla Rummu walla laekasse.