Protokoll
LeidandmedEAA.1134.1.30
Kaader3
Daatum11.08.1900
Protokolli number19
Protokolli teema4. Perekonna- ja pärimisasjad
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jüri Reisenpukk Peakohtumees
Mihkel Tomik Kohtumees
Jaan Laud Kohtumees

Tuli ette Awwinorme walla ja Ulwi küla talu peremees Andres Waher Jaani poeg ja palus Wallakohut et tema tahab testamenti teha et kuda weisi tema lapsed tema liikuvad ja liikumatta vara peale tema surma päriwad.

Testament.

Mina Andres Waher Jaani poeg. Ulwi küla N.140. taluperemees olen juba 77 Aastad vana ja arwan et mimu elupääwi ei woi enam palju olla selleparast olen mina tarvilikuks arvanud oma järel jadawa wara üle testamenti teha et minu lapsed peale minu surma ei hakka kohut käima minu wara pärimise parast 

1. Et Jumal ei ole minule poeglapsi pärrijätteks jätnud wait agga kolm töttart kes keik juba mehel on siis olen mina keige vanema tüttre Kadri mehe Andres Podderid omale kodduwoimehks wõtnud kes minu juures juba 17 Aastad elanud mind aitanud ja minule toeks olnud. sellepärast luban mina keik oma liikuw ja liikumattu warantus mis peale minu surma jarele jaeb oma tüttre Kadrile ja tema mehe Andres Põdderile pärida ja peawad nemad minu wanema tüttre Liisa Waherile wiiskümmend rubla ja keskmise tüttre Ann Jallaka lastele kellede ema surnud ja kes Wottigvere wallas elawad kolmlümmend wiis rubla kui isa pärantust välja maksma peale minu surma. Kolme Ann Jallaka lastele tuleb igga ühele peale selle kui nemad on leeritud sanud. 11 rubl 67 koppikud wälja maksa; Liisa Waher on mehele minnes minu käest üks lehm wäärt 50 rubla ja 5 lammast. 10 rubla wäärt kaasa sanud ja on Ann nendasamuti mehele minnes minu käest üks lehm 50 rubla waart ja 4 lammast 8 rubla pärantuseks sanud ja ei ole nendel sellepärast minu järeljadava liikuwat egga liikumatta warantusest enamb ei ohtegi jaggu nõudmist.

Keik minu poolt ennemalt tehtud suusana ja kirjalikkud lubamised minu wara pärimise pärast kui neid peaks olema lukkan mina neid praeguse testamentiga ümber ja ei ole need enamb maksetawad ja palun siin keiki kohtusid ja kohtu ametnikusid sedda minu praegust testamenti kedda mina olen oma terwe meele moistose ja oma keige parema sudame tundmise juures tehnud. selle jõu sees piddada kudawiisi mina olen üleskirjutada lasknud ja et se muutmatta jäeb.

Et mina kirjutada ei moista siis olen mina Kihelkonna koolihärrat Awwinormewalla liiget Maddis Reisenpukki Juri poega palunud minu eest allakirjutada M. Reisenbuk (Allkiri)

Otsus

Wallakohus on Andres Waheri palwet kuulda wõtnud ja tema testament akti ramatuse üles kirjutanud et se peale tema surma tema lastele saab teada antud.

Jüri Reisenbuk (Allkiri)

Mihkel Toming. (Allkiri) 

Jaan Laud (Allkiri)

Kirjutaja Schulbach (Allkiri)