Protokoll
LeidandmedEAA.2648.1.26
Kaader45,46
Daatum01.07.1889
Protokolli number7
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused

Ääremärkus:

Otsus täidetud 15mal Juuli k.p. 1889.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Karel Wilbiks Kohtumees
Jaan Hawel Kohtumees
Johannes Pinberg Kohtumees
Eduard Allas Kirjutaja

Kaebaja Liisu Siimson kaebab, et Rummu mõisa karjatse abiline Tõnu Hawel hakkanud ta tütre Anuga waidlema, wiimaks kepiga teda peksma, löönud ta wastu maad ja sasinud teda karwust. Tema läinud oma tütrele appi, aga Tõnu Hawel wõtnud sõnniku kriugu, mis tema tütre käes olnud, löönud sellega esiti temale käe peale ja siis pähe, millest tema peas ja pahema silma külges suur kramm järel oli. Krahwi herre saatnud tema küll linna tohtri juure, aga pea olla temal uimane ja kõrwad segased, nõuab löömise ette 5 rbl.

Liisu Siimsoni tütar Anu ütleb, tema wõtnud karjatse Kristjan Põdra käest sõnnikukriugu et kanade lauta puhastada. Tõnu Hawel seisnud karja aja wärawa kõrwas ja et Hawel enne tema peale rumalat juttu ajanud, ütelnud ta Hawlile: "eks sull ole häbi, isi oled wana mees ja räägid niisugust tühja juttu." Peepeale lõi ta mind pikali ja hakkas pähe taguma, kusjuures ma kriugu käes hoidsin, ema tuli mind appi, Hawel wõttis minu käest kriugu ja hakkas ema sellega lööma."

Kaebataw Tõnu Hawel ütleb selle kaebtuse peale, et nii kui mõisa sigade poiss temale rääkinud, on Anu Siimson hollendri tüdruku ja sigadepoisi ees rumalast rääkinud ja see tulnud temal mõnega jutuks. Hommiku wara läheb ta karja wälja laskma, tuleb Anu Siimson ka sinna ja hakab teda wäga ropuste sõimama ja kui ta selle peale ütelnud, teil pole minuga tegemist, teie wahtige oma anesi ja partisi, käskinud tüdruku ema Liisu Siimson et: "tõmma temale!" "Nõnda kohe lõi Anu Siimson mulle kriuguga pahema õla peale, mis peale ka mina teda loomade wälja ajamise witsaga korra lõin. Anu tahtis siis kohe weel kord minu kallale kriuguga tormata, seepärast wiskasin ma ta pikali ja püüdsin kriuku tema käest ära kiskuda, ilma et ma muud kedagi temale oleksin teinud, kunas tema ema Liisu mind siis selja taga karwust kirkus, mu silmi kriimustas ja käsi hammustas; aga ma ei julgenud ometi mitte seda sõnniku kriuku Anu kätte jätta, kiskusin kord järsku, kriuk peasis küll siis tema kätest lahti, aga läks kriugu ots otsekohe selja taha Liisu Siimsonile pähe, kes selja taka minu juukseid kiskus; meelega ei ole ma teda mitte kordagi löönud."

Kohus mõistis: Tõnu Haawel, kui mees, ei oleks pidanud üht rumalat juttu, mis ta sigadepoisi käest kuulnud, mitte edasi lobisema, teiseks kui meesterahwal, ei olnud see koguni õige, tüdruku löömist wastata ja nendega rammu peale wälja minna, seepärast maksab Tõnu Hawel tulewaks kohtupäewaks 1 rbl. trahwi walla laekasse ja 2 rbl. Liisu Siimsonile terwise paranduseks.

Liisu Siimson awaldas kohtu ees, et ta Tõnu Hawliga nüüd leppinud ja selle otsusega täitsa rahul on.