Protokoll
LeidandmedEAA.3369.1.7
Kaader75
Daatum26.09.1888
Protokolli number124
Protokolli teema10. Muud üleastumised
Märkused

Ärakiri K T. IV K. kohtule 17sel Oktobril 1888.

 

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Kusta Rämman Peakohtumees
Kristian Kübar Kohtumees
Josep Sults Abikohtumees

Protokolli edesiminek N115. Koolmeister Juhan Käis and wastust: Mina ei ole 50 aastad nõrgameeline olnud ja ei ole säärast nõrgameelist juttu mitte aeanud. Minul om üts 40 koormad omma kraami ja minul ei ole seda koskile ki wetta, selle et Sepikese talu minul 1889a wälja on rentitud.

Esimene tunnistajad om minu teenistusest ära mineku perast minu wihaline ja teine tunnistaja Wiido Narrustrank on minuga oma tare perast kohtu all olnud, need tunnistajad Wene Riigi Seaduse järle minule tunnistajas ei kõlba. 

Mina palle sääratse kurja nõu perast, mes selle kaebduse läbi awalikus om tulnud ette kaelik olla, selle, et kui midagi wast selle kooli hoonetele kahju sünnib, kes selle eest wastutajas jääb.

Wiido Narrustrank tunnistas: 22sel Augustil s.a. kui mina Juhan Käisil lina kakmas olin, sis koneles koolmeister Juhan Kaus Fedor Filipowile, et sügusise kui sinnu ära antas, peramatsel ööl kae üts hulk hobesid ja pane sann ja ait peale ja wii ära Wenemaale, sanna wiit woi 5 hobesega ära. perale pane tuli sisse, ja sis mine eseki ära Wenemaale ningu Saksama pais, kes sinno sis saalt kätte saase. Minule anna aga teeda kui tuli sees om sis wii mina ka oma kraami ära Lepikele, ega minul kontratid ei ole.

Fedor Filipow and wastust, et Wiido Narrustrank om temale käsknud seda wallawalitsusele üles anda, mes koolmeistre Juhan Käus talle kõnelnud om.

Wiido Narrustrank sai Feodor Wilipowi wälja ütteluse üle küsitud, ja tema ütles, et tema mitte Fedor Filipowile midagi käsknud ja openud ei ole. Said suu suud wasta kuttud, Fedor Filipow ütlep, et Wiido Narustrank seda temale kürsa nurme peal üttelnud olla.

Wido Narrustrank aeab seda wales.

Mõistmine: Kuna seesuguno kaebdus erawihas koolmeister Juhan Käus wastu tõstetud on, ja Wiido Narrustrank kui nõumees kes walla kahjule walwawama on seatud, seda kurja nõu kui säärne olemas om olnus, mitte seaduse teel üles ei ole andnud, siis mõistis kohus:

Otsus: Fedo Filipow ja Wiido Narrustrank peawad kumbgi 1 rbl. walla waeste laadikusse 4 nädali aea ses wälja masma, selle et nad meeletuma kaebdusega koolmeistri Käisi on püidnud kuisata.

See otsus L.T.S § 773 ja 774 perra kuulutud.

Wiido Narrustrank ja Fedor Filipow paluwad suuremat kohut. 2 Opuslehte 3dal Oktobril 1888.