Protokoll
LeidandmedEAA.2648.1.26
Kaader39,40
Daatum28.01.1889
Protokolli number1
Protokolli teema6. Töö- ja teenistussuhted
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Kaarel Wilbiks Kohtumees
Jaan Hawel Kohtumees
Johannes Pinberg Kohtumees
Eduard Allas Kirjutaja

Kaebaja Mart Born Rummust kaebeb oma sulase Hans Kadaka peale, kes Raasiku wallast, ja keda ta Jüripäewast 1888. aastal omale sulaseks kaubelnud 50 rbl palgaga aastas. Teenistuse algul on ta aga kohe leidnud, et ta kõige tööga liig hooletu ja mõistmata olnud, nii et ta kõik künnid isi pidanud kündma ja kui sulane paar nädalat peale kauba tegemist on lasknud härjad künni kallalt sahkadega metsa jooksta, siis ütelnud ta sulasele üles, et 50 rbl. ma sulle ei anna, kui tahad 25 rbl saada, siis jäe paigale, kui mitte siis wõid kohe ära minna; aga nüüd annab Mart Born kohtus ülesse, et ta teda aasta lõpuni ei wõi pidada järgmiste süüde pärast: Pikwa mõisast kartuhwlid wiimast tulles, on sulane Hans Kadakas wankri juhiwitsa meelega ära kautanud, Raasiku mõisa kartuhwlid wiies, on ta hobuse üksi keldri juure jätnud, nii et teised mehed hobust sisse ajades hea looga, mis peal oli, katki on teinud, peale selle on sulane Hans Kadakas teda warastama hakkanud, sest ta leidnud omal kolm bisikast leiba ära kadunud ja 10 naele liha, wõtnud tallitaja abimehe Jüri Kotka kaasa ja läinud neid kraamisi otsima ja leidnud Hannisalu kolmepäewa koha peremehe Mart Toominga juurest need leiwad ülesse. 7 rbl. on Born sulasele palka kätte annud.

Kaebataw Hans Kadakas seletab, et nende kaup on nõnda olnud, kui Born rääkinud, ta leppinud 25 rublaga aastas, mõeldes, kus ma siis nüüd enam mujalt teenistust saan. Wankri juhtwitsa ütleb ennast hooletumalt meelega ära kautanud, aga loogast ei teada ta kedagi. Leiwa ja lihawargust salgab esiti kangesti ära, wiimaks mitmesuguste usalduste peale räägib üles, et ta on Mart Toomingaga nõu kokku pidanud, see on ühel tuisusel öösel sinna Haawamäe talusse tulnud, H. Kadakas lasknud teda eest wärawast rehe alla, pannud tale 3 leiba kotti, küsimise peale pannud rehealt astjast sea liha ühe selja tükki ka weel, ja saatnud rehealuse takka wärawast wälja.

Kohus saab järgmiseks kohtu päewaks 11maks Weebruariiks, Mart Toominga ka selle asja pärast kohtu ette nõudma, ehk küll Toomingal tänaseks kohtu päewaks tallitaja poolt kindel käsk oli kohtus olla.