Protokoll
LeidandmedEAA.2648.1.26
Kaader35
Daatum24.09.1888
Protokolli number23
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused

Ääremärkus:

Otsus täidetud 24. Septmbr 1888.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Karel Wilbiks Kohtumees
Jaan Hawel Kohtumees
Johannes Pinberg Kohtumees
Eduard Allas Kirjutaja

Kaebaja Jüri Jaanson Kiiust kaebab, et Mart Toomingas ja Hans Woorimees Rummust olema isi Paukse koha rentniku Juhan Lullaru kuhja meelega ära kiskunud, ühe lehma tema karja hulgast kinniwõtnud, läbi mudasoo wadades ja lehma Ooba loomade aeda kinniseannud, kust see isi jälle wälja küll peasenud ja nüüd nõuda Juhan Lullaru tema käest heinte kahju ja Toomingas ja Woorimees kumbgi 1 rbl kinniajamise eest ja kui kohut lubasin nõuda, siis pärisiwad kolm rubla.

I. Kaebataw Mart Toomingas ütleb selle kaebtuse peale: "Mina läksin Hans Woorimehega metsa, et temale hagu anda, siis nägin, et 6 weist sõiwad Paukse kuhja kalla, 5 looma olid eemal ja "Pikanõmme" metsa äärest oli ka loomade kellu kuulda. Meie läksime Woorimehega ühes karjapoiste juure, kes kuued põlwede all kaarti mängisiwad ja käskisin neid loomade järel waadata ja wõtsime ühe lehma, kes ka kuhja kallal oli ja wiisime Ooba aeda kinni, läksime ja tõime Paukse peremehe sinna seda lagund kuhja waatama.

II. Kaebataw Hans Woorimees ütleb, et loomad olnud kahes jaus, esimises 5 ja kuhja kallal 6 looma. Tema kuhja juure ei olla saanud, Toomingas olla üksi need loomad sealt kuhja kallalt ära ajanud, siis nad läinud seltsis loomadega karja poiste juure, kes juba neile isi teel wastu tulnud ja loomad wastu wõtnud; siis wiinud nad ühe lehma, mis Jüri Jaansoni jagu olnud, kinni.

Tunnistusmehed: Kohtukõrwamees Jaan Hawel ja talitaja abimees Jüri Kotkas, kes seda pahandust metsas isi käisiwad waatamas tunnistawad, et nemad on leidnud selle kuhja küll ära kistud olema; peale kaks leisikat heinu olnud kuhja ümber maas, aga loomade töö ei wõida see mitte olla sest kuhja ümber looma jälgede aset, iga nende roja leida ei ole, heinad oliwad täitsa wärsked ja kuiwad iga ei olnud wihma saanud, mis hiljalt enne oli sadanud; ühed ainsad looma jäljed on tümast soost läbi tulles järel jäenud ja seegi annab tunnistust, et see loom on sealt wägiwaldselt läbiaetud ehk weetud.

Kohus mõistis Mart Toominga ja Hans Woorimehe süüdlaseks, sest tunnistusmeeste seletuste ja leiduste järel on nad Toomingas ja Woorimees isi seda kuhja rikkunud ja nende jutud ei lähe ühte. Toomingas saab kohe selle teu trahwiks kaheks päewaks puuri pandud. Hans Woorimees tuleb järgmisel kohtu päewal oma trahwi 2 päewa puuris wälja istuma.