Protokoll
LeidandmedEAA.1149.1.10
Kaader62,63
Daatum04.04.1885
Protokolli number44
Protokolli teema14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Juri Pusse Peakohtumees
Tõnis Kuller Kohtumees
Jaan Jantson Kohtumees

Keiserliku Pernu Sillakohtu käsu täitmiseks 2. Aprillist s.a. N: 2887al, sai Sindi wallast Jaan Nerjusson, kelle elumaea 27. Märtsil s.a. ära põlenud, ette kutsutud ning tema käest seda põhjust, mis läbi tema maea küll põlema läinud peaks olema järele päritud ja wastas nimetud Jaan Nerjusson, et see tulekahju sündimine temal täieste teadmata olla sest nimetud päewa homikul kella 5 aeal kui tema alles maganud olla teda Ann Mell, kes ka tema maeas elanud, üles äratanud ja teada annud, et tuba põleda ja tuluke katusest saba wälja  wälja löönud olla. Tua korsnat olla ta (Jaan Nerjusson) ise üks nädal enne tulekahju sündimist pühkinud ja ahi pole ka sugugi päew enne maea põlemist köetud saanud waid 25. Märtsil olla wiimati tuli ahjus olnud, ehk küll 26. Märtsil üksnes pliidi all tuli olnud. Tua pööningul korstna ligidal ei ole temal põhku ega ka muud kraami mitte seisnud; korsnast eelmal olla temal pööningul küll saelaudu ja üks kalapüü noot seisnud ning ulualused olnud muidu wähe heindega kinni toppitud.

Astus ette Ann Mell ja wastas küsimise peale, et tema tahtnud 27. Märtsil s.a. homikul kella 5 aeal Sindi wabrikusse minna ja kui umbes paarkümmend sammu maeast eelmale läinud olnud, kuulnud tema üht äkkilist mürinat ja kui ta see peale tagasi waadanud, näinud ta et tuluke juba õhtu poolt katuse otsast wälja löönud, mis peale ta tagasi jooksnud ja peremehe ning teised üles äratanud. Küsimise peale tõendas tema weel, et ahi on 25. Märtsil wiimati köetud saanud ja seda tema mitte ütleda ei tea millal Jaan Nerjusson wiimati korsnast pühkinud on.

Kutsumise peale tuli Juri Mell ette ja wastas, et tema mitte seda ei teada, kuida mööda see tulekahju akkanud on, sest et tema alles siis kui tuli katusest juba wälja löönud olnud, magamast üles äratud.

Astus ette Madli Wunk ja tunnistas seda sama, mis Juri Mellgi.

Sai arvwatud:

Eelseiswast protokollist maha kiri Keiserliku Pernu Silla kohtule alandlikult ette panna. Waata kirja N: 286