Protokoll
LeidandmedEAA.3436.1.1
Kaader33
Daatum10.05.1854
Protokolli number69
Protokolli teema
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Mart Weinglas Kohtumees
Mart Hundt Kohtumees

Ue Põltsama moisas sel 10. Mai 1854.

Kaibas Karl Bergmann et temmal on 7 aasta ees aita laest 194 Rbl höb warrastedu, arwab temma et se rahha selle walla mehhe Hans Seik ja Peter Pick wanna Põltsamaalt kaes on, on se kört nemmad kihhelkona kohto jures ollnu agga ei olle se kört selge tunnistust ollnu, nink on se assi nisamma jänud. Nüüd on weel tunnistajad sanud pallub neid ette wõtta ja nimelt: Mall Thomingas, Jaaku naene.

Kutsute ette Mall Thomingas ette, ja küssite temma kaest kas temma sest nimmitud asjast middagi teab, üttleb temma et temma õe mees Mart Saik on nuttes üttelnu et wend Jaan on tedda äfferdanud ja üttelnu kui nemmad tüllis olliwad "et kui minna ärra lähhan sis lähhat sinna ga", sest et temma selle jutta peale suine sanud.

Hans Otti üttleb Mall Thomingas on koddo tulnu ja on temma sis küssinud mis perrast neid kõrtse rahwast tüllitsewad kas on surnu Tönno rahha peale, on Mall üttelnu ei mitte se on Kukke Karli rahha perrast, Peter Pick on nainud kui Kukke Karl on rahha ülles wenud, on sis Hans Saik ga kutsnud ja on rahha ärrä wõttnud.