Protokoll
LeidandmedEAA.3084.1.2
Kaader7,8
Daatum25.06.1881
Protokolli number14
Protokolli teema6. Töö- ja teenistussuhted
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Tönu Kütsen Peakohtumees
Hans Luige Kohtumees
Jüri Tiimus Kohtumees
Kaarel Kaasik Kirjutaja

Kohtu korra pärast olid Kaiju walla kohtuse walla honese kokku tulnud:

Kohtu wanem: Tõnu Kütsen

Kohtu körwamees: Hans Luige

Kohtu körwamees: Jüri Tiimus

Kirjutaja: Kaarel Kaasik

Hans Einsan kaebab, et Erma Matsi peremees Mats Einson olla teda tenistusest lahti lasnud ja luband temale wikkatiga sisse anda, kui ta heinamalt ei olles ära läind, siis  ütlend weel mis sa närid minu leiwast mine minu silma alt. Siis olla tema Kaiju mõisa härrale kaebama läind, et peremees Mats Einson olla 3 aastad metsest puid rajund ja linna widdand, ja neljanda aasta puud olla ju koddu metsast walmis raiutud, kui nüid peremees selle kaebduse üle olid mõisa kutsutud, siis olla pärast Metsawaht Jüri Pustein sinna tulnud ja ksisin peremehe käest, kas said siin õigeks, wõi lähed Ohukotsu, peremees ütlend, mis sa küsid? sulane on waletand et nelli aastad olla ju puid linna wedand. Sele peale ütlend sulane, eks neljanda aasta puud olle sul koddu, sele peale anud siis peremees sulasele wee kappaga lopsu möda pead. Tenistusse mina enam tema jure tagasi ei lähe, minu imu on ju tema riust otsas. Käemeheks on metsawaht Jüri Pustein kes nägi kui ta mind wee kappaga loi.

Sai kohtu ette kutsutud Erma Matsi peremees Mats Einson ta tunnistas et ta mitte oma sulast Hans Einsoni ei olle tenistusest lahti lasnud, sullane olla isse ära läind tema peale mõisa kaebama puraiumist metsest ja linna weddamist, ja ei ole enam tenistuse tagasi tulnud ene kui 4 pääwa pärast siis ei olla ta temale enam tööd juhatand, sest et ta enam teda tenistusse ei ole wõtnud, et ta tahtnud üle peremehe ja naese walitseda ja ka tütrukute. Tütrukud kaeband peremehele heinamal et wikkatid olla sandid ei niita heina, peremees ütlend:multsed wikkatid alles miks naad siis enam ei niida. Sulane olla seda kuulnud ja akkand kahe peremeest wanduma, sina kurat wõta ja niida isse nende wikatidega ja ei ole enam kesk homiku aega sööma tulnud, siis olla sulane läind tenistusest ära ajand mina teda ei ole ja tagasi wõtta ei taha enam ka, ja sedda ma tagasi ei aia ühe korra lõin mina teda wee kappaka päha oma mele pahaga.

Sai kohtu ette kutsutud käemees Jüri Pustein ta tunnistas et ta olla näind ja nende jures olnud, kui peremees Mats Einson oma sulasele ühe kora möda pead on lööud wee kappaga.

Siis moistis kohus Mats Einson maksab Hans Einsonile wallu palkaks 3 rubla ühe korra wee kappaga pähä löömise eest ja sulasel Hans Einsonil ei ole idagi pärimest oma poole aasta tenistuse eest, sest et ta üle peremehe tahta  walitseda ja kuratid weel peremehele sisse anda ja oma tahtmesega tenistusest enast lahti wõtnud.

(Möistetud ja mõistus täidetud sel 25mal Julil 1881.)