Protokoll
LeidandmedEAA.3671.1.10
Kaader76,77
Daatum06.03.1870
Protokolli number48
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaak Hansen Jaak Hansen Peakohtumees
Mihkel Tukk Mihkel Tukk Kohtumees
Johann Thomson Johann Thomson Kohtumees
Johann Moks Joh. Moks Kohtumees

Siin kogukonna kohtus 16. Januaril c. sub No 9 üles wõetud protokolli täienduseks Holstre mõisawalitsuse kaebduses siit walla Olepa talu peremehe Jaan Ritsoni wastu Holstre mõisa metsast palgi warguse pärast andsid tänasel päewal kohtumees Jaan Ainson kogukonna eestseisja Hans Lill ja kroonu metsawaht Hans Leppik, kes hakkatuses nimetud protokolli põhjusel Olepa talu metsa üle waatanud ollid, seda tunnistust ära, et nemad nimetud talu metsast ühte ainustki wärskelt raiutud palgi kandu ei olla leidnud.

Jaan Ritson annab omalt poolt weel üles et tema neist oma hoonete juures maas seiswatest palgidest 8 tükki Loodi walla peremeeste Kildi Hansu ja Kõlu Jaagu käest ostnud olla; peäle selle ütleb kaebtaw weel et tema poisid paljalt 6 palki Holstre mõisa metsast warastanud olla; ning nendest tema talu krundi peäl maas seiswatest 53 palgist olla paljalt 18 tükki tema omadus kuhu nii heästi need kaebatawast 6 warastud palgid kui ka need sellest sae weskele wiitud 8 palki ühes sekka arwatud olla, keik need teised 38 palki olla ilma tema teädmata Olepa talu maa peäle salaja weetud saanud.

Kohtumees Jaan Ainson kogukonna eestseisja Hans Lill ja kroonu metsawaht Hans Leppik tunnistawad aga ühte wiisi, nende tema talu krundi peäl maas seiswate 53 palgide üle waatmise juures Jaan Ritson ise üttelnud olla: "Keik palgid mis minu krundi peäl on minu".

Astusid ära.

Et nüüd Jaan Ritson nagu endisest protokollist näha, seda minewakord sugugi nimetanud ei ole et ta Loodi walla Kildi ja Kõlu talude peremeeste käest palgid ostnud oleks, niisama ka sellest midagi üttelnud ei ole, et nende 53 palgide seast, mis Olepa talu maa peäl laagris seisawad, paljalt 18 palki tema omadus oleks peäle selle et Loodi talude mõlemad peremehed Jaan Ritsoni ligidad sugulased on keda tunnistuseks wastu wõtta ei wõi, ning wiimaks kohtumehe Jaan Ainsoni, kogukonna eestseisja Hans Lilli ja kroonu metsawahi tunnistuse ning wiimaks nimetatud kogukonna ametnikude ütteluse järele Olepa talu metsas wärsked palgi kannud leida ei ole, selle järele Jaan Ritson keige nende 53 palgide wargusest süüdlane on, et see süüd aga kogukonna kohtu trahwimise wõimu piirist üle läheb, sellepärast ühendasid koos olewad kohtu liikmed endid selle Mõistusele: Jaan Ritsoni ühes selle protokolli ärakirjaga ning keige selle palgi warguse läbi katsumise asjas tarwitawa tunnistustega 10. Märzil c. Keiserliku Willandi Sillakohtu kätte trahwimiseks sisse saata.

Kogukonnakohtu eesistnik J. Hansen

Kõrwalistnik                          M. Tukk

  "                                            J. Moks

  "                                            J. Ainson