Protokoll
LeidandmedEAA.3071.1.14
Kaader31
Daatum20.06.1874
Protokolli number11
Protokolli teema5. Kahjutasu; 9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Hindrik Lep Peakohtumees
Jürri Tudeberg Kohtumees
Otto Mesila Kohtumees
Gustav Wender Kirjutaja

Astus kohto ette Juhhan Rosimäggi. Minna kaeban: mind tahheti linna teepeal ärra tappa, Hindrik Murr peksis mind Trani körtsi ukse ees.

Astus kohto ette Hidnrik Murr, Minna aiasin Trani körtsi ette Abrami Gotlebiga, wanna mees olli mo kõrwas, ma tukkusin peal, tousin pealt üllesse, ütlesin Gotlebale: lasse hobbune minna et ma omma hobbuse kätte saan, wanna mees oli ees, ma hakkasin wanna meest eest ärra aiama, sest tulle mile riid. Wannamees tulli omma wankri pealt mahha akkas urrama, kuddas ma so ees ollen, ma ütlesin, nä mis sa woid mulle parrata, sa ollid jo mo ees, siis wanna mees hakkas mo körrisse kinni, ütles: ma poon so kurradi üllesse, kiskus ni kaua kui mo hing kinni jäim wimaks sergi ja manniska paelad katki läksid  ja hinge taggasi sain, siis kord müssasin wanna meest et ta pitkali kukkus.

Tunnismees Gotleb Tudeberg. Meie tullime H.M. seltsis, minna tombasin omma hobbuse wanna mehhe hobbuse körwa. H. M. aias wanna meest eest ärra, wannamees ütles: sinno hobbune on järrel, mis sa tühje juhhid, se on teise mehhe hobbune kelle peal sa oled selle peale H. M löi wannameest.

Tunnismees Päärn Tudeberg Wannamees urras miks sa mind löid, sinna olled kül noor mees ja minna wanna mees, sa minnule ei tee ühti. Kui wannamees seda ütles, siis H. hakkas wannamehhe rindo kinni, ma läksin sinna wahhele, kelasin H. agga ta ei kulnud, siis kelasin wannameest, lasse lahti mis teie tülli tete keik mailma innimessed watawad seda rummald teggo. Kui wannamees lahti laskis, siis H. löi wannameest sapaga, kaks korda, wanna mees olli pool tundi maas uimane et ta ei märgand ühti.

Kohhus moistis tallorahwa seaduse ramatao järrele § 1223, et Hindrik Murr piddi 3 rbl trahwi maksma Juhhan Rosimäele pekso eest, nende päewade eest mis Juh. Rosimääl ja tema käemeestel said widetud 2 rbl summa 5 rbl

Kohtuwannem: Hindrik Lep

Jürri Tudeberg

Willem Liur

Kirjutaja G. Wender