Protokoll
LeidandmedEAA.3071.1.14
Kaader22
Daatum15.12.1872
Protokolli number19
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Prits Weitenberg Peakohtumees
Mihkel Waartberg Kohtumees
Gustav Wender Kirjutaja
Tõnno Mühlberg Kohtumees

Astus kohtu ette Hans Karleshon: Minna kaeban et Kristjaan Toomberg ja Hans Einlow on mo heina kuhja metsast ärra toond ilma minno teadmata. 

Astus kohtu ette Hans Einlow: Jah minna käisin Kristjanil heino tomas, ma ei kaubeld sedda heina koormat enne kui koddo wärrawas.

Astus kohto ette Kristjaan Toomberg: Sedda posti ehk tündri maad ollin ma ommale liluga wötnud sepärrast toin ma ka need heinad ärra.

Siis kui H. Karleshon sedda tündri maad ollid niitmas ja minna ka, ma ütlesin siis temale: wötta omma tündrima heinad isse üllesse ja ma wöttan oma. 

Astus ette H. Karleshon: Moisa wallitseja tulli senna (ja) kui ma niitma hakkan, ütles: se on kolmas tündrima nida sedda, se on sinno, sedda ma niitsin ja pannin ka kohja ommale.

Astus ette Kris. Toomberg: kohhus küssib....

Jah, se heina koorm olli jubba enne koddo meil kaubeldud mis ma H. Einlowile pidin andma. Need heinad ei olle mul ennam keik alles, antsin muist hooste palgaks kes mind aitasid neid koddo tua. üks koorem muisin ärra, surem jäggo on kül alles.

Koggokonna kohhus on moistnud; et Kristjaan Toomberg peab omma tehtud heinad jälle H. Karleshonile andma, nende asemele mis ta temmal on ärra tonud, senna korwa, weel üks koorm ehk 40 Liu heino maksma. Et Kritsjaan Toomberg on omma woimuse ja kangusega ilma kellegi kohto selletusseta H. Karleshoni tehtud heina kuhja ärra weddanud maksab trahwi walla laeka 1 rbl 50 kop.

Et ka H. Einlow sedda selgeste teadi, et se heina kuhhi ei olnud Kristjaan Toombergi omma, ja siiski üks koorm heine neist ommale kauples - maksab trahwi üks 1 rbl walla laeka.

Kohto wannem: Prits Weitenberg

käemehhed: Mihkel Waartberg

Tõnno Mühlberg

Kirjutaja: G. Wender [allkiri ]