Protokoll
LeidandmedEAA.2648.1.26
Kaader34,35
Daatum24.09.1888
Protokolli number22
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused

Ääremärkus:

See kohtu otsus on täidetud saanud 24. Septmbr 1888.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Karel Wilbiks Kohtumees
Jaan Hawel Kohtumees
Johannes Pinberg Kohtumees
Eduard Allas Kirjutaja

Kaebaja Hans Woorimees nüüd aga kui kaebataw wõtab oma kaebtuse 19mast Aug. k.p. protokoll No 15 tagasi ja tunnistab üles, et see on Hans Borni kirwes, mis Paju temale olla teinud, Woorimees olla see kirwe, nii kui Borm protokoll No 15 ülesandis, salaja Borni wälja aja äärest toonud ja teda pruukinud. Minewal sügisel tellinud ta seppa Toomas Reinwaldilt omale üht uut maaraiumise kirwest teha juure lisades, et ta seiemaale Borni käest salaja toodud kirwest pruukinud. Seepeale annud sepp Reinwald temale nõu, et kui Born seda ei ole näinud, siis teen sellesama kirwe ringi ja löön märgi peale, siis ei tea keegi."Pärast kui Born selle kirwe minu käest ära wiis, mis seekord Mikumardi talus pruukida oli, andis sepp Reinwald jällegi nõu seda asja kohtusse ülesanda, muidu tema (Reinwald) jäeda häbematuks. "Ka olla Woorimees tahtnud pärast kohtus õigust rääkida ja Borni käest andeks paluda, aga sepp on ähwardanud teda maha lüüa.

Tunnistusmees Toomas Reinwald kui kaebataw salgab esite kõwasti ja tõendab, et tema olla Woorimehele uue kirwe teinud, olgu Woorimees seda pannud kuhu tahes. Pärast aga tunnistab üles ja õigeks mis Woorimees selle kirwe ümber tegemise kohta ülemal on tunnistanud; kuid ähwardanud ei olla ta Woorimeest mitte.

Kaebataw Mart Born nüüd aga kui kaebaja nõuab omad kohtus käimise kulud maksetud saada.

Kohus tegi otsuseks: Sepp Toomas Reinwald kui warguse nõuline ja ette tulnud tükkide nõuandja maksab Mart Bornile päewade kuluks kohtus käimises 2 rbl. 25 kop. sepa Mart Pajule nõutud päewa kulu 50 kop. ja walla laeka trahwi 2 rubla, kokku 4 rbl. 75 kop. Et Hans Woorimees täitsa waene mees on, kellelt kedagi ei ole wõtta ja ihunuhtluseks silmanägemise poolest waewane on, peab ta oma trahwi kog. kohtu puuris istumisega ära tasuma nimelt saab Hans Woorimees puuri pandud kor 24jaks tunniks.