Protokoll
LeidandmedEAA.1089.1.1
Kaader6,7
Daatum07.03.1874
Protokolli number11
Protokolli teema
Märkused

Kohtu otsuse tagajärje kommentaarid on lisatulbas.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
F Dideberg Peakohtumees
Jaan Rosenbaum Kohtumees
Jürri Kugel Kohtumees
M Eichthal Kirjutaja

Kohtu korra pärrast ollid koos Habbaja ja Armi walla kohtu majas

Kohtu peawanem F. Dideberg

Kohtu käemees Jaan Rosenbaum

Kohtu käemees Jürri Kugel

Kirjutaja M. Eichthal

Habbaja.

Kaebab Mart Einberg, selle Peter Einmetsa ülle, Mart Einberg; on Kadrina päwal Peter Einmersagga kaubba teind omma jure sullaseks tulla, ja Einmets on sedda kaupa wasta wötnud ja lubband Einbergile sullaseks ennast. Joullu ja Näeri wahel on nemadomma kaubad ja palgad selgeks teinud, kahhe, käemehhe jurres ollemesega. Käe Mehhed on Peter Krosman ja Pridig Kaod.

Nende kaup on olnud, wilja saab P. Einmets aastas 2 tündred rukkid ja 2 tündred otre, 1 püid kaeru peremehe semnega mahha tehha üks aasta kuub, teine aasta kassukas, willased pikkad püksid, 2 paari Toimsed pikkad püksid, 3 paari sokkid 5 kinnast: ja se kaup on saand sel wiisil kinnitud, kui peaks em kum sest kaubbast tagganema, maksab teisele 5 rubla tagganemeseks. See kaup on neil 9. Nädalad kaubaks olnud, siis on Peter Einmets teada and et temma ei tulle Mart Einbergi jurre tenima ja andsin 3 nädala est sulle teada. Mart Einberg ütles lakku persed minema. Nädal andsid minnule teada. Sai kohtu poolt küsitud Einbergi käest kas tahhab Einmetsa omma Teenistuse wötta, ehk mis temma tahhab tagganemeseks saada, Einberg ütles minna ei tahha muud kui se tagganemese 5 rubla, ja minu Koggu Oobune olli Petre käes pulmas söitta selle est tahhan 2 rubla ja kui kauppa teggime sai kaubba kinnituseks 15 koppiga est likku jotuud, muud ei minna ei pärri temma käest.

Need mölemad käemehhed Peter Krosman ja Pridig Tawed ütlesid et see kaubba teggemene köig nönna on olnud, ka Peter Einmetsal ei olnud selle wasta mingeid suggust waidlemest.

Kohus möistis Peter Einmets peab sedda köig ärra maksma 5 rubla tagganemese Rahha 2 rubla Obbuse pulma söittus, 15 kop Liggo rahha, ja peale selle weel Trahwiks walla Laegga 1 rubla.

Mart Einberg et rumalasönda kohtu laua jures ütles lakku p.b., maksab Trahwi walla Laegga 1 rubla.

21mal 1 rpbla ärri makstud. Kohtu möistus täidetud.