Protokoll
LeidandmedEAA.3297.1.3
Kaader5,6
Daatum23.06.1886
Protokolli number11
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused

Tuli ette Kadrina mõisa kubjas Josep Rossner kes  siis kui Kadrina mõisa  walitsuse asemel kaebas et Tõnnis Oksa, ilma et temal Kadrina mõisa pärisherra poolt luba olnud, üks kolmandik wakkamaad  põldu mõisa maad

wõtnud ja selle peale nisu külwanud seal juures oli tema weel Josep Rossnerile waletanud et perisherra temale luba andnud üks wakkama põldu mõisamaa küllest oma pruukimiseks wõtta, palus Tõnnis Oksad selle omawõimulise teo eest trahwida.

 Ettekutsutud Tõnnis Oksa ja wastas et tema perisherra von Stryki käest luba olnud kolm aastat üks wakkamaa põldu mõisamaad pruukida , kaks aastat oli tema seda maad pruukinud ja nüüd oli tema  kolmas aasta ka weel maatükid pruukida tahtnud ja ei olnud enam tarwis  arwanud perisherraga selle üle rääkida. Perisherra on aga nüüd oma lubamine tagasi wõtnud kui tema juba nisu jaust mahakülwanud oli. Kubja käsku üks täht perisherra poolt tema enne kui tööle hakas ei olnud täitnud. 

 Otsus : Tõnnis Oksa maksab selle pärast et ilma mõisa lubata mõisamaad oma tarwituseks wõtnud, selle omawõimulise   teu eest üks rubla trahwi waeste laeka 8 pääwa sees.

See otsus sai kuulutud ja maksis Tõnnis Oksa se trahw üks rubla ära.

                                            Pääkohtumees: Paul Mihkels.

                                            Kohtumees: Juhan Peetrus.

                                             Kohtumees: Joosep Pedor.

                                            Kirjutaja CPalm.