Protokoll
LeidandmedEAA.3549.1.1
Kaader65
Daatum04.09.1884
Protokolli number7
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaak Luik Peakohtumees
Hans Pau Kohtumees
Jürri Riiner Kohtumees

Keiserliko 5da Pernomaa Kihelkonna kohtu kässokirjade peale sest 28 Nowembrist ja 14 Decembrist 1883 № 5136 ja 5365 pidi Tönnis Porrikolli kraam Ann Jakobsoni ja Jaak Puhk wõlgade tassomiseks ärra müidud saama. Sel 11 Januaril 1884 pidi Lopre mõisas oksjon ärra peetud saama, kus Tönnis Porrikoll see aeg monakas olli. Aga Tönnis Porrikoll ja tema naene Ann hakasid kogukonna kohtule wasto. - Ann Porrikoll tahtis wallakirjutajale H. Jürgens kirwega pähe lüja ja oleks seda ei tea kui raskesti awanud kui mitte Jaak Puhk Wanna Põltsamalt kirwe warrest kinni wõtta ei oleks saanud, abi kohtumehe Michel Kullile löi tema 2 korda tollipulgaga möda nägo ja näitas keigile kohtuametnikutele pallast persed. Peale selle olli Ann Porrikoll 2 kohtu poolest ülleskirjutud lamast kõrwa saatnud. - Tönnis Porrikoll isse olli lehma sellajal möisa tallist metsa wiinud, kui tema kappi ellomaja juures müidud sai, mis kohtu meeste läbi tagasi toodud ja oksjoni wiisil ärra müidud sai. Kui kraam oksjoni wiisil ärra olli müidud pallusid Tönnis Porrikoll ja tema naene Ann oma wasto hakamise süidi andeks ja sai neile ka nende süid selle pärrast andeks antud, et nemad rummalad inimest on. Aga nemad ollid kogukonna kohtu peale Keiserliko 5da Pernomaa Kihelkonnakohtu juures kaebtust tõstnud ja andis nimetud kohus kirja läbi sest 3 Julist s.a. № 2724 siit kogukonna kohtule kässo, et see assi siin kohtu juures ülle kuulatud ja kriminal kohtu alla õientada peab antud saama.

Selle peale olli Tönnis Porrikoll Kõost kohtu ette tarwitud ja ütles, et tema selle lehma selle pärrast metsa on wiinud, et see naese lehm on olnud.

Ann Porrikoll Kõost olli ka kohtu ees ja kostis, et tema need 2 lammast selle pärrast korwale on saatnud, et need tema omad on olnud, kirwega ei ole tema mitte kirjutajale pähe lüija tahtnud ega ka abikohtumeest Michel Kulli löönud.

Peakohtumees Jaak Luik ja kohtumees Jürri Riiner andsid ülles, et nemad täijesti näinud, et Ann Porrikoll kirjutajale H. Jürgens on pähe lüja tahtnud ja peale selle on see abikohtumeest Michel Kulli tollipulgaga 2 korda möda nägo löönud ja ametnikutele pallast persed näidanud.

Möisteti: See assi saab protokolli ära kirja läbi Keiserliko Willandi Silla kohtu kätte õientada antud.

See otsus sai kohe ette kuulutud.

Peakohtumees: Jaak Luik

Kohtumees: Hans Pau

dito Jürri Riiner XXX