Protokoll
LeidandmedEAA.2648.1.23
Kaader54
Daatum06.04.1870
Protokolli number11
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Pärtel Roberg Peakohtumees
Tõnno Wilbüks Peakohtumehe abi
Magnus Lustberg Peakohtumehe abi
Th. Kikajon Kirjutaja

Ette tulli RummustHans Kika ja kaebas seältsammast Mart Mäggi peäle, et se temmal 26mal Märtsil öse 13 wihti linnast lõnga ärra warrastanud. Selsammal õhtul, kui need lõngad ösel said warrastud, olli Mardi emma Hans Kika sauna aia tagga möldre sullase wasto tulnud, ja hommiko ollid lõngad kadund.

Teisel päeval, kui neid lõnge olli otsitud, siis polle Mart koddo olnud, pärrast olli temma Hawamäele tulnud, seäl olli temma käest küssitud, kus ta olli käinud? Essite polle ta ühtigi öölnud, kus ta käind; agga kui need kowwaste temma käest küssind, siis olli ta öölnud, et ta Lanekõrwe metsawahhi jures käinud kulamas, kas seäl lauti ehhitama hakkatakse, et siis tööd woiks sada; agga metsa wahhi jures polle kellegi silmad tedda näind.

Mart Mäggi sai ette kutsutud ja tedda küssitud: Mart Mäggi ütles et ta polle muial, kui Weski kõrtsus käind, tarso lappimisse tarwis trati pallumas. Sai temma käest küssitud, mikspärrast ta Hawamäel olli walletanud et ta metsawahhi jures olli käind, siis ütles ta ennast ikka metsawahhi jures ka käind, agga tal polle essite mitte mele tulnud.

Siis sai tedda nende warrastud lõngade pärrast küssitud: agga ta ütles et ta lõngo polle näind egga warrastand. Kaebaja Hans Kika tunnistusse peäle polle Mart Mäggi Weski kõrtsust trati küssind, egga ka trati sanud.

Kohhus on parremad tunnistust käskind etto tua.