Protokoll
LeidandmedEAA.2640.1.29
Kaader82,83
Daatum24.04.1890
Protokolli number28
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Witismann Peakohtumees
Jaan Rodemann Kohtumees
Mihkel Taneberg Kohtumees
H. Siimberg Kirjutaja

Waata protokoll N 25 sel aastal. Sai ette kutsutud Kalamäe peremees Peter Pihlakas ja tema naine Kai nemad tunnistasid, et Musti Liso Pääw on oma kahte lammast karjasmaalt külasse ajanud, siis tulnud Laiba perenaine Mari Hio ja pärinud Kalamäe perenaise kääst, mis märk Teie lammastel on? Kalamae perenaine andnud oma lammaste märgi teada temale, et nende lammastel on märk pahema kõrwa otsas ark, aga kogemata on kahe lambal ark parema kõrwa otsa leigatud. Siis küsinud Laiba perenaine mis need on kas utted wõi oinad, naad öölnud teine on utte, aga teist ei mäleta mis se on. Siis öölnud Laiba perenaine se on kül nõnda, aga teine on oinas ja se on minu lammas; Kalamäe perenaine öölnud se oinas on minu Laiba perenaine öölnud et tema on tahtnud seda oinast Musti Liisu lammastega seltsis kulase ajada, aga ei ole karja hulgast wälja saanud, wiimaks öölnud Laiba perenaine: "wõtta peale se lammas omale ega ma selle lamba pärast waeseks jää. 

Allkiri aktis Peter Pihlakas 3 risti.

Laiba perenaine Mari Hio tunnistas, et se õige on mis KalamäePeter Pihlakas ja tema naine on tunnistanud. 

Selle peale astus ette Tallitaja naine Leno Remmel ja waidles wastu, et tema ei ole mitte nõnda öölnud, et Laiba perenaine on Kalamäe laudast wägise lammast omale kiskunud; waid tema on öölnud, et tahtnud wägise Kalamäe lamba ära tua. 

Hans Poltimäe ülesandmise peale saia warguse asjus astus ette Jüri kiriku walla Tallitaja Jüri Kohho ja tunnistas, et Laiba perenaine Mari Hio on tulnud linnas pagari tuppa ühel õhtal ja wõtnud korwist saiu oma põlle sisse ja läinud uksest wälja, seal tuas olnud ka sel korral Rae wallastHans Preismann ja tema isa Mart; se sinane saia asi on sündinud mööda läinud sügisel wiie aasta ette. 

Selle peale astus Hans Preismann ette ja tunnistas et tema on linnas pagari tuas olnud ja seisnud oma isaga silmad letti poole ja waadanud kord tagasi ja näinud et Laiba perenaine Mari Hio on ka pagari tuas tema selja taga olnud ja Jüri Kohho olnud ka tema selja taga, aga Jüri Kohho on tema külge lükkanud ja öölnud: "Laiba perenaine läheb saiadega," ja Laiba perenaist ei olegi enam tuas olnud. 

Aga seda Hans Preismann tunnistab et seda tema ei ole näinud, kui ta saiu warastas, sest saia korw seisnud ka põrandal tema selja taga. Sest nemad jäänud tuppa pagarid wõi saiamüiad ootama, et saawad saiu osta aga Laiba perenaine on enne wälja läinud kui pagar tulnud. 

Allkiri aktis Hans Preismann

Jääb poolele.