Protokoll
LeidandmedEAA.3071.1.14
Kaader5,6
Daatum12.02.1869
Protokolli number10
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Mart Kändler Kohtumees
Pritz Weitenberg Kohtumees
Tõnno Treuholdt Peakohtumees

Kogukonna kohtomehhed wötsid esite Mart Sillaots Kässile, melitasid tedda igga piddi ja lubbasid õige kergeste Mart Sillaotsaga leppida; Kui said iga piddi kül melitand, siis tunnistas Mart Sillaots üllesse et nemmad ollid käind, agga minna ei old mitte nende hulkas; minna agga ollin Kotleppi Körtsi wälju wärrawas Kohhila Jürri on esimene löhkuma olnud, sedda tunnistab Mart SillaotsPirgult Kirristi sauna Marti poeg Mihkel ja üks Koddilamees Mihkel nimmi, on nned wargad ja löhkujad olnd.

Mart Sillaots tunnistab: se rahha mis naad sealt aidast olid ollid warastand, se on Kohhila Jürri kä ja se Tallitaja rahha mis naad ollid warrastand sedda on Kohhila Jürri näitnud, et on temma kä old.

Mart Sillaots tunnistab: et naad ühte wiltse kanga on warrastand, on sedda linna ühte körtsi mahha pand ja on arro saand, et se kangas on wähhemaks jäänd kui ollid järrele läind. Pärrast müisime selle kanga ühhe teise körtsmikkule. Peetri sauna howi wörrawa jures ja sedda oli 25 künart. Poolwillastriet olli 8 künart. Linnast riet olli 12 künart. Mart Sillaots tunnistab: et naad on keik need rided ühte körtsi ärra müünd keige kottiga. Kaks leiba ja wöi söime isse ärra. Teised tullid minno jure kui ollid aidast jubba ärra tuld. Siis läskime seltsis lakka Asust läbbi ja ja söime seal, siis läksime teine pole Arro körtsija seal maggasime tük aega, sealt läksime moda talli teed linna.

Nende riete rahha mis meie selle kärtsmikku kääst saime olli 8 rubla. Keik mis siin on kirjotud sedda tunnistab selegeste ja tõeste omma suga Mart Sillaots. Keige Kogukonna kohtomeeste ees awwalikult.

Kogukonna kohtomees Tõnno Treuholdt

Kõrwamehhed: Mart Kändler

Prits Weitenberg

Koggukonna kohhus on arwand sedda ride hinda mis Hans Karleshonil on ärra warrastud: wiltseride künar 48 k.4. poolwilne  30 kop h. linnane 16 kop.h

Hans Karleshon tunnistab Koggukonna kohtu ees, et temmal on täieste 40 künart willst riet olnud ja poolwillariet on temmal 8 künart olnud; ja linnast riet ei olnud ma mitte mööt, ja üks sidirättik. 4 ? walgeid willo; pool lammast lihha, kaks leiba, woi on möötmatta; aida luk 1 rubl.h.; ja 15 rubla puhhast rahha; ja weel Tallitaja abbimehhe rahha.

Aida uks on nenda lahti murtud: esite on kaks sahka pollo pealt todud ja need möllemad katki murtu, ja jälle teint paar sahko pöllo pealt todud, meist on siis agga teisele prggu sisse murtud ja teine terweks jäänd. Naad on aida ust takku hingede jurest kärristnd ja mudrnud, agga ei olle sealt mitte lahti saand, siis on lukko lõhkuma hakkand kahhe sahhaga, ja kärristama ni kaua kui lukko jämme telg on kõwwerasse läind. Ja selle aida uksel on ka üks seu weel tagga käind, se on ka selle kärristamissega ärra murtud.

Sedda tunnistab Hans Karleshon omma kahjo ollewad Koggukonnakohto ees; on ka Tallitajast läbbi wadatud selle aida ukse murdminne.