Protokoll
LeidandmedEAA.3537.1.2
Kaader179,180
Daatum05.01.1871
Protokolli number1
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod; 11. Vallamagas; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused

loetamatu

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaak Kukmann Peakohtumees
Andrej Krasowskj Kohtumees
Tõnnis Uusna Kohtumees

Nenda kuida Kõowalla wallitsus kirja läbbi sel 3: Januaril s.a. № 6 Keiserlikko V Perno Kihhelkonnakohtule kirjotus, andis Wallawallitsus Jõessare Jürri Smitt ja perremees Takki Jaan Sein omma Maggasini wilja wargusse pärrast wallakohtu kätte läbbi kulamiseks.

Selle peale sai perremees Jõesare Jürri Smitt küssitud ja räkis, et temma rukkid ostmast tulnud, läinud Kirriko kõrtsi sisse, seal kutsunud perremees Takki Jaan Sein tedda wälja ja üttelnud, minna wõin sinnule kaks ehk kolm Tschetwerti Rukkid müa 6 rubla Tschetwert ja lubbanud issi widdada ja tassa maksa ja üttelnud, ärra sest kellegile rägi, minna saan omma mõisa mailt ka ikka wahhel Kassud, muido tullewad jälle mind otsima.

Selle peale maksnud temma (Jürri Smitt) 10 rubla rahha kõrsi ukse ees wäljas kätte, agga keddagid innimest ei olle jures olnud.

Peale selle käskinud Jaan Sein tedda Kuldi kõrsi jure tulla ja siis lubbanud wadata, kui paljo temmal wõimalik maksa on ja kui paljo on maksnud. Selle peale tulnud temma Kuldi Kõrtsi ja Takki Jaan tulnud ka senna ja üttelnud, minna ollen 48 Tschetwerikud rukkid tassa maksnud ja üttelnud, sinno wõlla 66 Tschetwerikud rukkid wõin minna ka kui sinna tahhad keik tassa maksa. Pillistwerre kirriko rentnikko poeg Tõnnis Põdder ja Pillistwerre walla kirjotaja Tõnnis Otto tulnud temmaga ka senna kõrtsi ja temma mõttelnud, et se assi õige peab ollema, et Takki Jaan Sein temma wõlla tõeste ärra maksis.

Kuldi kõrsis annud temma weel 25 rubla Takki Jaan Sein kätte, agga kegi innimenne ei olle näinud, kes tunnistada wõiks.

Teisel Januaril laupäwa õhto tulnud Jaan Sein temma jure ja üttelnud, wallawannem saab sinno käest küssima, kes se willi on sisse maksnud, siis ütle, et issi olled maksnud.

Selle peale üttelnud temma, minna sedda üttelda ei wõi, et sinno kätte ollen rahha maksnud ja sinna piddid maksma.

Selle peale üttelnud Jaan, wõtta keik ennese peale, kui sa  KIhhelkonnakohtus selle peale wannud, sest ei olle keddagid, kui sa ka peaks tunnistama, agga egga minna ommeti sedda ei ütle, minna kül ollen terrad sisse maksnud agga ütle, et sinna issi ollad maksnud.

Jürri Keller, kes sel laupäwa õhtal Takki Jaaniga ühhes Jõessares käinud sai ette kutsutud ja küssitud, miks pärrast Takki Jaan tedda Jõessare liggi wõtnud ja kas Jaan temmale middagi nisuggusest asjast te peal on temmale räkinud.

Selle peale wastas Jürri Keller nenda: Takki Jaan kutsunud tedda nende sannadega liggi et üttelnud, minnul on tarwis nattuke Jõessare sõita, üksi päini õhta on iggaw sõita, tulle liggi.

Temma läinud, et laupääw õhto aeg on temmaga liggi sõitma ja selsiks, agga temma ei tea, mitte mis asja pärrast Takki Jaan Jõessares käinud, ei olle kuulnud, mis Jaan Sein ja Jõessare Jürri Smitt räkinud ja ei olle ka Takki Jaan temmale tee peal keddagid räkinud.

Selle peale sai perremees Takki Jaan Sein kohto ette kutsutud ja küssitud, agga Jaan Sein wastas, temma ei olle Jürri Smitt käest mitte üks koppik rahha ei Kirriko kõrtsis ei ka Kuldi kõrtsis wasto wõtnud, ei olle rukkid müa, ei olle issi kirjotanud, ei ka mitte keddagid teist innimest kirjotada lasknud ja temma sest asjast mitte keddagid ei tea, waid aiada Jürri Smitt muido hullo jutto temma peale.

Selle peale andis Jürri Smitt üllesse, et Takki Jaan Sein seal kaks korda on käinud, essimisse korra käinud ütlemas, et temma se wõlg keik tassa maksnud ja teine kord tulnud nüüd senna ja üttelnud, et ta omma peale peab wõtma, et on maksnud.

Perremees Jaan Sein ütles, et temma tännawo nüüd üks kord on Jõessares käinud, ja tahtnud lommasi osta, agga mitte selle pärrast, kuda Jürri Smitt rägib ei olla käinud.

Nendasammo andsid aidamehhed üllesse teadwad nüüd aidamehhed selgeste üttelda, et Takki Jaan Sein omma peale mitte suggugi wilja ei olle sisse maksnud ja nüüd ennamiste keik ramato sisse tassa kirjotud.

Takki Jaan Sein wastas selle peale, et temma omma peale issi willi wälja on wõtnud ja ka nenda paljo, mis seal makstud on.issi on ärra maksnud. Kui sai küssitud, kes seal jures olnud, kui temma sisse maksnud, ei teadnud Jaan Sein kaddagid innimest üttelda, kes temmal aitanud wilja mõeta, ütles agga, et sel korral paljo Kõo walla rahhast on olnud ja ka Arrosare mehhed, kes temmal aitanud mõeta.

Takki Jaan Sein ei teadnud ka peast mitte selgeste üttelda, kui paljo igga kord on sisse maksnud, ütles agga, et aidamees Jaak Kersten iggakord ramato sisse on üllesse pannud.

Takki Jaan Sein ütlemisse järrel olnud temmal maksa 40 Setwerikud rukkid, 40 Setwerikud odre ja 40 Setwerikud kaero, ja ollema maksnud:

1, 6 Setwerikud rukkid 3 Setwerikud odre 8 Setwerikud kaero
2, 16      - 16    - 16      -
3, 16      - 16    - 16      -
4, 8        -   8    - -
Summa 46   - 43    - 40    -

            maksa jäma weel 10 Setwerikud rukkid ja 13 Setwerikud odre ja maksma

peale selle Mihkel Kasik   2         -          rukkid.

Innimessi ei teadnud Jaan Sein muud üllesse anda, kui et Pärnikko Hindrek üks kord seal mõdo jures olnud ja ütles, et eemma keddagid innimest ei olle teadnud üllesse kirjotada.

Mõistetud: sedda asja Kihhelkonnakohto kätte anda.

Peakohtomees: Jaak Kukmann

Kohtomees: Andrej Krasowskj

dito Tõnnis Uusna