Protokoll
LeidandmedEAA.3537.1.2
Kaader177,178,179
Daatum29.12.1870
Protokolli number
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused

loetamatu

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaak Kukmann Peakohtumees
Andrej Krasowskj Kohtumees
Tõnnis Uusna Kohtumees

Loopre mõisa Härra Zwiebelberg, kes praego weel Kõos ellab, astus walla kohto ette ja kaebas, et temma maiasse Jõule wimase pühha ösi, kui issi Pillistwerre kolme wersta peale pulma läinud, wargad läinud, kaks uksed setterpuriga läbbi lasknud ja pöitlega wälja lükkanud ja uksed riwist lahti teinud, ning toas temma kummut kappiga ärra lõhkunud, kaks suwlaegast essite lukkust lahti murxnud ja siis sealt wõttmed wõtnud ja keik siibladid lahti wõtnud ja pabberid ja asjad põrrantale mahha pildunud, ning kuida praego leida on ärra warrastanud:

1, Pabberi rahha 105 Rubl. Kp.
2, Kuus pool Imperialt (kuld rahha) wäärt 40   -
3, Penikest hõbbe rahha arwatud 20   -
4. wask rahha, kard tosiga, arwata   4    -
                                    Summa 169 Rubl.-Kp

5, üksteise laeno pabber № 144Rubl
6, Kopongid Tallorahwa rentpankbilletide küllest 42   -
                                    Summa 186Rubl

7, üks kuld repitsi tasko uur, wäärt 80 Rubl.
8, kus hõbbe Metalli Tarto Austellungi pealt ja üks hobbe Metall Peterburgi Austellingi pealt ja üks ülle kullatud Pronks Peterburgist, hõbbedad wäärt arwatud 30 -
9. Peale selle paljo kwitungisid ja Documentisid ja seal seas ka se Kwitunk selle ülle, et Juhhan Ibrus 3 rigi Bankbillet 2 Tükki 'a 100 Rubl ja 1 pillet 'a 150 Rubla. Summa 350 Rubl. ülle.
10, Üks püstool ehk Rewoldil 7 laenguga wäärt 22 -

11, Mõisa 6 petserid ärra warrastud, kellest 5 taggasi üllesse leitud metsast ja Kõomõisa wallitsusse petser

weel warrastud on wäärt

4  -
                                       Summa 136 Rubl.
12. Ka ühhe sure raud rahha kappi wõtmed

Sel ösel, kui se ärra lõhkuminne olnud, on mõisa poisid Mart Prebbin ja Hindrek Seeberg piddanud seal wahtima, mis nemmad issi tunistawad, nemmad olnud üllewel kökis üllewel ja käinud ka tihti all watamas, ei olle middagid näinud, uksed aknad olnud keik kinni ja et toas kobbin ka kuulda olnud, arwanud nemmad, et koer, mis tuppa jänud, kollistab.

Koer, mis toas olnud, hakkanud wäljas aukuma, temma läinud wälja watama ja näinud, et kaks meest mõisa müri ääres seisnud ja jooksma pistnud, agga nemmad neid mehhi suggugi ei olle nenda näinud, et tunda wõib ja neid ei olle tunnud. Pärrast sell sammal korral leidnud ühhed jäljed, mis Takki Tallo ladade jure läinud, nemmad läinud perresse ja kutsunud perremehhed appi kutsuma, lada peal otsida, ei olle nemmad tulnud lada peale, waid jänud alla wahtima, kui nemmad seal lada peal õlled puistanud, kuulnud Hindrek Seeberg üksipäini üks kõps mahha hüppama ja ei olle mitte näinud, mis loom se on olnud ja ei olle ka takki perremehhed mitte seal al üsna paigal seisnud, waid läinud ärra toa jure watama.

Mart Präbbin ja Hindrek Seeberg näinud ka, et Kõomõisa endine Juusto teggia Mart Soss kedda Zwiebelbergi Härra, kui juustud ärra warrastadi ammetist lahti lasknud, sel õhtel üllewel mõisa jures on näinud, agga pärrest ennam ösi ei olle seal näinud, kui se lõhkuminne olnud.

Mõisa karjamees Mihkel Woldt rägib, et temma sel ösi arwata peale pole öö wäljapool mõisa mürisid Mart Soss näinud kaks korda eddasi taggasi käima, wasta temmale kül ei olle läinud egga ei olle temmaga räkinud, agga selgeste tunnud, et Mart Soss olnud. Sedda teadma Mihkel Woldt ärnt, et kül kohto ees küssitud ei sanud.

Kõomees Jürri Luik tunnistas, et Kõo endine juustoteggia Mart Soss ja mõisa kõrsimees Jürri Eiswald üks esmaspääw temmale kõrtsis räkinud, et nemmad Zwiebelbergi Härra rahha tahtwad ärra warrastada, temma Jürri Luik käinud ka üllewal watamas, kas saksad koddo on, läinud taggasi ja üttelnud, et saksad on Loopre läinud, agga nemmad põlle siis mitte läinud et üttelnud hiljaks jäma.

Teine kord laupääw on nemmad 2 näddali eest Kõomõisa kõrtsis nenda sammo räkinud, et nemmad tahtwad Zwiebelbergi Härra rahha ärra tua enne kui Loopre saab todud ja rahha senna sisse wiakse.

Endine Kõomõisa juustuteggia Mart Soss sai kohto ette kutsutud ja küssitud, kus temma wimase pühha õhta olnud, ning wastas Mart Soss selle peale, et temma wimase pühha õhto Kõo kõrtsis olnud, sealt läinud Pillistwerre kõrtsi, istunud ahjio su al maas ja läinud Nammawerre kõrtsi, kus õhto hilja senne sanud, seal ösi ees kõrtsis pingi peal magganud ja hommiko seal saia ostnud sönud ja läinud Põltsamalt läbbi Kihhelkonnakohto jälle ueste kaebama, et Kõo Härra Zwiebelberg mitte temma aasta palka, mis Kihhelkonnakohhus kätte moistnud ärra ei maksa. Sealt tulnud esmaspäwa õhto Kõomõisa kõrtsi taggasi. Kuida Mihkel Woldt räkis, aias Mart Soss wasto, et temma ennam peale selle, kui õhto Kõomõisa kõrtsis on käinud, ösi mitte ennam Kõomõisas kuskil ei olle käinud, ei olle temma Mihkel Woldt egga temma naest näinud, ning ei olle nemmad ka tedda mitte näinud, waid aiada Mihkel Woldt temma peale kiusto pärrast nenda suggust hullo jutto, et kaks aastad temma peale wihhane olnud, kui mõllemad mõisa karja ja juusto teggemisse jures olnud.

Nenda sammo wastas Mart Soss, et temma ei Jürri Luigele ei ka Kõomõisa kõrsimehhele Jürri Eiswald mitte keddagid nenda suggust jutto ei olle räkinud, ei mitte ka lubbanud mõisa Härra kappisi ja mu asja ärra lõhkuda ja rahha ärra wia, ning ei tea temma sest wargussest mitte keddagi, ei olle ka issi mitte warrastanud.

Selle peale sai Kõomõisa kõrsimees Jürri Eiswald ette kutsutud ja temmale ette ööldud, mis Jürri Luik räkinud, et seal kolmekeisi arro piddanud ja wastas Jürri Eiswald, et temma Jürri Luik suggugi heasti ei tunne, weel wähhem ei olle temma Jürri Luigele, ei ka juusto Mart Sossile mitte keddagid nenda suggust hullo jutto ei olle räkinud, ei sest wargussest keddagid ei tea, kes on warrastanud, ei olle ka issi mitte warrastanud, Jürri Luik agga temma peale wihha piddada et temma issa Kõomõisa kõrtsis on peksa sanud. Jürri Eiswald on ka läbbi puistatud, agga ei olle middagi leitud.

Nendasammo räkis kõrsimees Jürri Eiswald, et temma ösi rahhuliste omma toas magganud, ning teada mõisa kubjas Ado Kalmann ja pois Mart Peäbbin, et  temma särgi wääl ommas toas magganud. Peale sedda andis Zweiblebergi Härra üllesse, et Märt Soss tedda ka Loopre mehhe Jürri Rell wasto ähwartanud.

Et nüüd ni heaste Juusto Mart Soss, nenda sammo ka kõrsimees Jürri Eiswald kangeste wasto aiawad, et nemmad sest wargussest keddagid ei tea ja warrastanud ei olle, nenda sammo Mart Soss wasto aiab, et temma mitte ennam ösi mõisas ei olle käinud, sedda asja siin suggugi selgeks ei wõinud sada, et tunnistusse mehhed peawad wannutud sama

mõistis: koggokonnakohhus sedda asja Keiserlikko Willandi Sillakohto kätte sata jurde kulamisseks ja mõistmisseks selle palwega, süallust kõwwaste trahwida, et wargus hirmo läbbi wähhemaks jääks.

Mart Soss saab kui tähtjas süallune selle läbbi, et kuida Mihkel Woldt ja temma naene tunnistawad tedda sel ösi weel Kõomõisas näinud ollema, siin jures Keiserlikko Willandi Sillakohto ette sadetud.

Peakohtomees: Jaak Kukmann

Kohtomees: Andrej Krasowskj

dito Tõnnis Uusna