Protokoll
LeidandmedEAA.2648.1.23
Kaader38,39
Daatum05.05.1869
Protokolli number10
Protokolli teema4. Perekonna- ja pärimisasjad
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Abram Murrakas Peakohtumees
Mart Tamberg Peakohtumehe abi
Jaan Hawel Peakohtumehe abi

Ette astus Rummo rannastJaan Lep ja kaebas seältsammast Jakob Laigari peäle et se Jakob temma rahha 3 rubla, mis ta omma surnud tütre Lisole, annud ehtid osta, kui ta Ludwig Laigari prudiks olli sanud, mitte ei pea kätte andma. Jaan Lep wõõraspoeg Andres kaebas selle samma Jakob Laigari peäle jälle pulma andi pärrast, mis se üllemal nimmetud Liso on kasa winud. Nende hulk on: 30 pari sukki, 13 pari sokkisid, 32 wööd, 15 pari kindaid ja 30 künart linnast riet, mis rahha järrel arwatud 21 rbl. 90 kop. wälja teeb. Et need mõllemad pole aasta sees surnud, pärrib Jaan Lep ja temma wõõraspoeg Andres Küsiker need üllemal nimmetud 3 rubla ehtede rahha ja nende kasa widud andide hinda, 21 rubla 90 kop. Jakob Laigari käest taggasi, kes omma wenna Ludwig warra üllem pärria peab ollema.
Jakob Laigar sai ette kutsutud ja selle üllemal nimmetud kaebusse peäle küssitud. Jakob wastas: kui Jaan Lep tahtis omma tütrest middagi pärrida, siis olleks ta piddand pärrast omma tütre surma omma wäimehhe Ludwig käest pärrima, temma ellopäiwil, agga mitte pärrast kui jo mõllemad surnud, temma ei teäde sest ühtigi, kas temma wenna naene issa käest koppikast on saand ehk mitte. Agga matmisse kullo põlle issa egga wenna poolt saand tassutud, waid on temma wenna ommaks jäänd, ja pruutehtid eesta on Ludwig 9 rubla annud; agga pärrast Liso surma on Liso ommaksed need keik pärrinud.
Otsus. Kohhus moistis: Jakob Laigar maksab Jaan Leppale se 3 rubla warsi kätte, agga se andide hind jääb Liso matmisse kulluks arwatud.