Protokoll
LeidandmedEAA.2648.1.23
Kaader36,37
Daatum17.03.1869
Protokolli number7
Protokolli teema6. Töö- ja teenistussuhted; 9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Abram Murrakas Peakohtumees
Mart Tamberg Peakohtumehe abi
Jaan Hawel Peakohtumehe abi

Kohto ette kaebas KoddasustJürri Aulik seältsammast omma perremehhe Jürri Kruusbergi peäle, kes tedda kewwadel 1868 olli aasta peäle kaubelnud, agga nüüd jo Mardipäwast sadik tedda peab ärra-aeama, ja nüüd ei pea tale ennam tööd egga leiba antama, egga ka palka kätte, mis tal weel sada.
Perremees Jürri Kruusberg sai ette kutsutud ja järrel kulatud, kuida temma omma sullase wasto ni üllekohtone tohhib olla? Jürri Kruusberg tunnistas sullase Jürri Aulikko kaebdust walleks ja ütles tedda ühhe nurriseja innimesse ollewad. Temma polle tale süa söma aial keland, ja tö-aial olla ta tedda töle sundinud; agga Jürri põlle tahtnud tööd tehha ja on temma jurest ärra läinud.
Siis sai Jürri Aulik küssitud: agga Jürri wastas et temma 5 näddalat pärrast Mardi päwa weel wimast kord lõunati, selle talwe sees, söönd. Läbbi talwe olla temmale 2 kord süa antud, ruki jahho körti.
Palgaks olli Jürri Kuusberg temmale lubbanud: 1 tünder rukkit, 1 tünder odre ja 1 wak kartohwlid mahha, sullase omma seemnega, 1 Rbl. 50 kop. kinga rahha, üks kuub, 3 särki, 2 pari takkusid püksa ja sukkad ja kindad. Sest üllemal nimmetud palgast olla temma kätte saand. kuub, kaks särki, üks paar püksa, üks rubla kinga rahha ja sukkad ja kindad.
Jürri Kruuspakki naene Trino astus ette ja kaebas Jürri Aulikko peäle, et Jürri tedda olla sõimand, ööldes: et temma olla Walküllas tüdrukopõlwes lapsed künkasse pannud ja et ta ka seddagi last isse ärralükkatand, mis temmal surnud sündind. Jürri ütles jälle: Trino olla temmale öölnud: et temma peab Leppa Annega horama.
Otsus. On saand moistetud: Jürri Kruusberk maksab omma  sullase palka, seddamöda, kui kaubeldud, seks aiaks täieste kätte, kui sullase Jürri aasta aeg ümber on, se on 15mal Mail; agga sullane Jürri Aulik maksab perrenaese Trino sõimamisse eest 3 rubla trahwi, wallalaekasse, mis nisamma 15mal Mail peab makstud ollenud.