Protokoll
LeidandmedEAA.2648.1.23
Kaader31,32
Daatum25.11.1868
Protokolli number45
Protokolli teema5. Kahjutasu
Märkused

Ääremärkus:
Abram Murraka ja Tõnno Wilbüksi riid, wilja põllode söötmisse pärrast.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Abram Murrakas Peakohtumees
Mart Tamberg Peakohtumehe abi
Jaan Hawel Peakohtumehe abi

Kohtomees, Abram Murrakas, kaebas kohto ees Koddaso tallitaja abbimehhe Tõnno Wilbüksi peäle, et Tõnno Wilbüks omma lomadega üsna wäggise temma wilja põllud ärra peab söötma. Kewwadel ollid Tõnno Wilbüksi 3 sigga temma kartohwli põllo peält seemne ärra sönud, ja teine kord ollid need sead jälle kapsa aiast kartohwlid ülles tustinud ja sönud; ja süggisel olli Tõnno Wilbüksi hobbused, lambad ja wassikad üsna lausa temma rukki orrakse peäl olnud, et tale kül mitto kord käsko antud, omma lomi hoida. Kord olli Abram Murrakas Tõnno 3 hoost orraksilt kinni aianud ja teist kord üks hobbune kinni aianud, ja Tõnnole käsko saatnud, et ta omma hooste järrel tulleb, ja peab trahwi maksma. Agga Tõnno on surelinne olnud, ja öölnud: Kui sa ei tahha et lomad orraksil käiwad, siis te aed wahhele, egga ma talwel lomade eest trahwi ei maksa.
Tõnno Wilbüks sai ette kutsutud ja temma käest nende lomade pärrast küssitud; agga Tõnno Wilbüks wastab uhkeste: Egga ma neid polle senna aianud, eks Abram te aeda wahele.
Otsus. On saand mistetud: Tõnno Wilbüks maksab Abram Murrakale temma kahjo § 1118 järrele 2 rubla 60 koppikaga, ja omma kiuso aiamisse eest maksab Tõnno Wilbüks wallalaekasse 2 rubla, mis 2 näddala pärrast peab makstud ollema.