Protokoll
LeidandmedEAA.1110.1.2
Kaader14,15
Daatum26.04.1856
Protokolli number25
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald; 10. Muud üleastumised
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Juhhan Moor Peakohtumees
Jürri Bringfeldt Kohtumees
Daniel Kook Kohtumees

Kaibas Kusta Seppa Pallalt et Peatskiwwi Mölderpois Peterson tedda ühhe paari näddalasest enne Joulo olle weskist möda sõitmise jures risunud. Peterson piddanud temma kinni ja tahtnud eesmalt hobbese, mis sani tagga kinni olli, sellepärrast ärra wötta, et hobbene möldri koera, kes temma, hobbese ninnast tahtnud kinni wötta jallaga lönud, pärrast agga, kui hoost mitte ei olle lahti sanud, tõmband temma, Seppa, mütsi peast ärra ja joksnud weskile taggasi. Seppa enne ei olle teatust sanud kes se risuja olli, pärrast agga sai kulda et nimmetud möldripois.

Peterson wastas:

Kui Seppa möda läinud, wiskanud ta möldri koera, kes üsna wakka ukse ees puhhanud, ühhe sure puu kandiga nenda immelikul wisel et koer senni aeani wõi taggomist jalga mahha panna. Koeral sedda ammetid-gi ei olle et hobbese ninnase kargab, waid, kui koa augub, siisgi ei touse maast ülles, ehk, kui ka touseb, siis käib wankri ehk saani tagga, agga mitte hobbese ees/:_ mis ka kohtomehhed tunnistawad_:/. Nüüd piddanud temma Seppa kinni, sellepärrast agga aino üksi et teada saaks, kes koera tappnud; Seppa, nenda kui Peterson liggemale tulnud, löönud ka temmale wasto silmi;_ sellepärast siis karranud mütsise kinni ja winud ärra, et ehk et sellewisiga ärra tunda kes tedda lönud. Kui nüüd mõllemit tunnistust ei olnud, sai kohhus mõistma:

Peterson annam mütsi Seppale taggasi ja saab nomitud et mitte mödasoitjad teistkõrda ennam akka kinnipiddama ja nendega tülli teggema._