Protokoll
LeidandmedEAA.2563.1.12a
Kaader16
Daatum09.09.1833
Protokolli number34
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.; 9. Sõim ja vägivald; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Hindrik Huss Peakohtumees
Mihkel Nurja Kohtumees
Hain Rog Kohtumees

Haggama Redik Leper kaibas omma poia Kusta peale et Kusta on 3. kord pärras minnewa kewwatist omma Emma peksand ning ka minnewa Lauba öhta tedda ka 3. kord parrandale mahha toukand. Sai siis se Kusta kästud Kohto ette tulla ja sai küssitud kuidas ta jälle on tohtind omma emma ning issa wasto omma kätt tosta ning neid peksada? eks' ta sedda mitte ei mälleta kuidas temmale kewwade on räkitud kui ta Kohto polest on nuhtlust saand et ta omma Wannematte peale on läind ning ommete jälle sedda teind mis Jummala kässo wasto on? Siis ütles se Kusta et temma küll sedda mitte ei woi wabbandada et ta sedda mitte ei polle teind ja ütles et ta 2. kord emma on löönd agga mitte ennam nenda kui issa rägib, ning et issa on laupa öhta jonud ning hakkand temma naise käest küssima kus ta se oina rahha on pand mis ta on ärra müünd ja käskind se rahha warsti ennes kätte saata, agga se on selle Miina omma oinas olnd mis ta Paio küllast omma emma käest on saand, ja selle rio peale on ta koio tulnd ja hakkand issa keelma et ta laupa ohta riitleb ning ka issa perseli mahha toukand, ning siis kaibas weel se wanna Redik et Koplimetsa Laus Nurja temma poia Kustale paljo sallaja nou annab ning tedda takka ässitab et kui middagi on warsti ikka Lausse jure joseb. Sai siis se Laus kästud Kohto ette tulla ja sai küssitud kuidas ta tohhib selle Kustale nou anda sest et Herra isse on kulend kui ta on selle Kustale ütlend selle peale woid sa kül linna minna Herra peale kaibama et sa nuhtlust olled saand, agga sedda ei woind se Laus mitte wabbandada ja ütles et muud polle temma mitte ütlend kui sedda et minne linna ja minna tulle isse ka sest meie olleme Körwe heinamal olnd ningössemiste käsko polle meie mitte senna saand, agga selle rio pärast ütles temma et ta on neid keelmas keind kui siin üllemal on nimmetud ja ütlend rahhuge ärra nenda et hommiko ükski teie riust arro ei sa: siis kaibas ka se Kohto sullane Mihkel Kibbus et ka se Laus temmaga on törrelnd ja temma otsa kukkund et ta wägga waljuste on löönd, sai siis sedda Lausse käest küssi[tud] kas ta sedda wiisi on ütlend kui se Mihkel rägib, siis ütles temma et ta kül sedda mitte ei woi wabbandada et ta mitte sedda ei polle ütlend sest et ta näind on et se keppi ots on temma ümber rindade keind.

Sai siis arwatud et se muido kui ärritaminne on ning sinnatsest Kohto nuhtlusest ühtigi ei holi ning jubba kolmat korda jälle wannemad ja lapsed kohto ette tullewad ning ka weel se Kohto abbimees Laus Nurja neid ka weel ässitab ja nou annab, selle pärrast saab siis se assi auliko Linna Kohto Moistmisse holeks antud.

Kohto Wannem Hindrik Huss

Kohto mees Mihkel Nurja

" " Hain Rog

Kirjotaja Johann Huum