Protokoll
LeidandmedEAA.2648.1.23
Kaader28
Daatum28.10.1868
Protokolli number36
Protokolli teema3. Laenusuhted
Märkused

Ääremärkus:
Waidleminne Karel Laigari Magasi wõlla pärrast, mis ilma temma teadmatta Magasist temma peäle laenatud ja mitte taggasi makstud.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Abram Murrakas Peakohtumees
Jaan Tohher Peakohtumehe abi
Mart Tamberg Peakohtumehe abi

Ette tulli Kabberneme rannast Länne Karel Laigar ja kaebas Koddaso walla tallitaja Tõnno Wilbükse peäle, et sesamma temma peäle Koddaso walla Maggasinist aastal 1866 on 1 Tsetwert 2 Tsetwerki rukkit, ei tea kellele, wälja laenanud, agga süggisel mitte ennam taggasi pärrinud, ja nüüd seisab se üllemal nimmetud wõlg Maggasini ramatus Karel Laigari nimme peäl wõlga ja saab temma käest pärritud.
Tallitaja sai ette kutsutud ja selle üllemal nimmetud wõlla pärrast küssitud, kellele ta sedda wilja olli laenanud, ja miks pärrast polle ta mitte sedda laeno taggasi pärrinud? Tallitaja ütles, et üks innimenne olli sedda kewwade Kaarli peäle laenanud, agga süggisel polle se ennam mitte temma egga nende teiste Maggasi ammetnikkude meles olnud. Kes sedda wilja Kaarli peäl olli wälja winud ja isse polle se laenaja sedda wilja ennam taggasi tonud, ja nenda olla se tännapäwani wõlga jänud.
Otsus. Sai moistetud: tallitaja maksab omma teiste maggasini ammetnikkudega, se on: tallitaja abbimees ja aidamees ja kirjotaja, sedda Länne Karel Laigari wõlga maggasini sisse, et Karel sest wõllast lahti saab.