Protokoll
LeidandmedEAA.2648.1.23
Kaader27,28
Daatum14.10.1868
Protokolli number35
Protokolli teema5. Kahjutasu; 8. Varavastased kuriteod
Märkused

Ääremärkus:
Koddasost Jaan Jagomäe ja Lihhonik Pasti riid, lamba wargusse pärrast.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Abram Murrakas Peakohtumees
Jaan Tohher Peakohtumehe abi
Mart Tamberg Peakohtumehe abi

Ette tulli Jaggalast Lanekõrwe kohha rentnik Past ja kaebas Koddasost Lallo Jaan Jagomäe peäle, et se Jaan temma üht lammast, mis Hawakanno kõrtsus hoida ollid, ärrawarrastanud ja Kido Rehhatse Simole winud, kelle lambad jälle Lallo Jani jures hoida olnud. Ja siis kui Siim omma teised lambad Jani jurest ärra korjand, olla üks lammas pudu olnud, ja Pasti lambad olla keik siis ikka alles käes olnud, ja üks neist Pasti lammastest olli hakkand Hinno lammaste hulkas käima, ja se olli üks suur polikud seltsis lammas olnud, pitka sabba ja kähhera willaga, agga Rehhaste Simul olla wäikessed tallopoiu lambad olnud, ja Hawakanno kõrtso naene olla sedda Pasti lammast kord Hinno lammaste hulgast katsund ärra tua, agga se olli temma käest jälle senna taggasi jooksnud.
Jaan Jaagomäe sai ette kutsutud ja küssitud selle kaddund lamba pärrast: Jaan ütles et temma on kül lamba Kido Rehhatse Simole winud, agga egga temma põlle lammast warrastanud, ta olla sedda lammast Pühhapääw hommiko Hinno laudast kinni wõtnud, egga ta põlle ösel winnud, et ta lamba warras olla, ja Hinno perrenaene olla sedda peält näinud, kui ta lamba laudast kinni wõtnud, ja se olle üks tallopoia lammas olnud, mis ta olle winud, agga mitte suurt seltsi lammas. Hinno perrenaest sai tunnistusseks ettekutsutud, agga se olli wasto pallunud ja öölnud, et temma polle sedda lammast mitte näinud, mis Lallo Jaan ärrawinud ja olla Hawakanno kõrtsmikko ja Pasti wasto öölnud, et temma poiad Tõnno ja Jakob olla sedda näinud.
Tõnno Tõnnopoeg Wilbüks, 14 aastat wanna, sai ette kutsutud ja selle lamba pärrast küssitud, missuggune lammas se olli, mis Lallo Jaan seält laudast kinni wõttis ja ärra wiis? Pois ütles: Se olli üks suur lammas, sure kähhera willaga ja pitka sabbaga. Siis sai weel poissi küssitud, kas se keik nenda tõssi mis ta tunnistab? Pois wastas: Jah se on tõssi, ei ma ei walleta.

Otsus. Sai moistetud: et Jaan Jagomäe piddi Pasti lamba maksma, Past küssis omma lamba eest 6 rubla; agga kohto polest sai 4 rbl moistetud, mis Jaan 2 näddala pärrast peab wälja maksma, et Past omma kätte saab.