Protokoll
LeidandmedEAA.2648.1.23
Kaader26
Daatum23.09.1868
Protokolli number31
Protokolli teema3. Laenusuhted
Märkused

Ääremärkus:
Tõnno Lep ja Jürri Lammasse riid, wilja laeno salgamisse pärrast, mis Tõnno Lep Jürri Lambale magasinist on laenand.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Abram Murrakas Peakohtumees
Jaan Tohher Peakohtumehe abi
Mart Tamberg Peakohtumehe abi

Ette tulli Nõmmiko perremees Tõnno Lep ja kaebas Koddaso moisa karjatse Jürri Lamba peäle. Jürri Lammas olli Tõnno Leppa käest pallunud, et Tõnno temmale ennese nimme peäle Koddaso Maggasinist wilja laenuks wõttaks, ja sedda olli Tõnno teinud, et ta Jürri palwe peäle kaks korrda Jürrile olli laenanud, üllepea 6 Tsetwerki rukkit ja 6 Tsetwerki odre; agga kui Tõnno Lep süggise Jürri Lamba käest omma wõlga olli Magasinist taggasi noudnud, siis olli Jürri Lammas 4 Tsetwerki rukkit ja 2 Tsetwerki odre hopis ärra salganud, ja on Tõnno wasto öölnud: et tal muud polle Tõnnoga wõlga, kui agga 2 Tsetwerki rukkit ja 4 Tsetwerki odre.
Jürri Lammas sai ette kutsutud ja selle Magasi wõlla pärrast küssitud, mis Tõnno Lep temma peäle tunnistas, agga Jürri salgas sedda wõlga ka kohto ees, ööldes: et temma sest wõllast middagi ei tea, ja lubbas surematte kohtodes minna, agga sedda wõlga mitte terra maksta.
Tunnistusseks teädis koolmeister    ka öölda, et Tõnno Mai woi Juni kuus temma wasto, Maggasist tulles, ka on öölnud, et ta Jürrile 12 Tsetwerki, 6 Tsetwerki kumbagi suggu, wilja on laenanud

Otsus. On saand moistetud: Jürri Lammas maksab sedda Maggasi wõlga 2 Tsetwerki rukkit ja 1 Tsetwerk odre, ja Tõnno Lep maksab teist seddawõrt Maggasi; sest et käemust kumbagi poolt ei olle. Agga tullewaks Maggasipäwaks olgu wõlg aita makstud.