Protokoll
LeidandmedEAA.3369.1.7
Kaader41
Daatum03.02.1888
Protokolli number22
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused

Opusleht 3/II 1888.

Ärakiri 22 Februaril 1888. T.IV.K.K

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Kusta Rämman Peakohtumees
Kristjan Kübar Kohtumees
J Sults Abikohtumees

Kaebas Hindrek Kärtmann 3dal Januaril s.a. warastas Toomas Kärtmanni naene Mari minn rehest linnu, kus minu tüttar Leena teda kinni om wõtnud, tunnistajad Mihkel Urgard, minu wanem tüttar Liina ja poeg Jaan.

Mari Kärtmann mansaisja Toomas Kärtmanniga and wastust: Rehest ei ole mina mitte warastanud, kooba suu päält olen mina neid linno wõtnud, keda Leena Kärtmann minul käest wõtt.

Leena Kärtmann mansaisja Karel Küttmanniga and tunnistust: Mina pannin lina rabamise man tähele, et linnu katte alati söögi aeal. 5dal Januaril katte minu unikust 6 kolgand enne walget rabatuid ja Mihklel sulasel kadus 9 kolgand, mina pannin teisel hommikul kui sööma läksin wele Jaani rehe ala wahtma. See tõi sõna, et Märi Kärtmann tarre linnu mann läts. Sõsar Liina ja weli Jaan lätsiwa teda kinniwõtma, aga Mari Kärtmann oli jalgwärajast wälja lannu tahtse aita minna ja kui weli Jaan ette joosk ja teda aita es lase sis läts Mari tare tagast mööda Kartohwli keldrisse ja kui mina ka keldrisse latsin sis näin, et Mari linnu korwi pand ja kartohwlid pääle, osa linno topp puhu, ja kui tema tema tare mann äratahtse minna, kutsi mina teda tare ala, kos mina linad korwist wälja tõmbasin keda Mihkel Urgard ka nägi linno oli 4 1/2 keda Polizei ametnik Kustaw Helfer aramõõtis.

Liina Kärtmann mansaisja Karel Leplandiga and tunnistust: noda sama kui Leena Kärtmann, Jaan Kärtmann mansaisja Karel Leplandiga and tunnistust nõnda sama kui Leena ja Liina Kärtmann, Mihkel Urgard and tunnistust: Mina tundsin et linno iks söögide aeal katte Leena oliwa sis Mari Kärtmanni kinni wõtnud ja kui linad korwist wälja wõeti sis olin mina sääl man tõmbasin piipu rehe läwe pööl. 5dal Jaanuaril katte minul 30nest kolkmest 9 kolgand, muidu nõnda sama kui esimesed.

Mõistmine: Kuna Mari Kärtmann neid linnu om eti korwis kartohwlite all warjata on püüdnud, kellest arwatagi wõib et ta neid linnu warastanud on, sis mõistis kohus Mihkel Urgardi tunnistuse pääle:

Otsus Mari Kärtmann peab 4 1/2 naela linu eest Hindrek Kärtmannile 3 kordsed hinda à 14 kop. u. = 1 rbl 89 kop kahju tasumist 4 nädali aea sees äramaksma ja kolwatu maea elu perast 1 rbl 50 k. nõdasama Waeste kassasse 4 nädali aea sees äramaksma.

See otsus L.T.S § 773. ja 774 perra kuulutud.

Hindrek Kärtmann awaldas rahul olemist.

Toomas Kärtmann palub suuremat kohut.

Pääkohtumees: Kusta Rämmän

Kohtumees: K. Kübar

abi: J Sults XXX