Protokoll
LeidandmedEAA.2747.1.3
Kaader9,10
Daatum16.06.1869
Protokolli number23
Protokolli teema6. Töö- ja teenistussuhted; 8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jürri Eldermann Peakohtumees
Jaan Rosenbaum Kohtumees
Jaan Jaansohn Kohtumees
Friedrich Schotter Kirjutaja

Uemoisast.

Astus ette kabaja Uemoisa wallitsusse nimmel junkur Tönno Geldberg ja kaebas Uemoisa möldri Alexander Lucki peale, et temmal on weskiaiast moisa jahhu 3 Ltt ärrakaddunud.

Kaebaja Tönno Geldberg on sel 13mal Mai ku p. Uemoisa aidast 1 Serwert rukkid wäljamöetnud, ärra jahwatada, ja neid rukkid on kadunud 18 Ltt 15 tt kottidega, temma on lasknud need rukkid selle päwa löune aial kahhest teomehhest weski katta wia ja on issi jures seisnud kui need kottid on weski kotta mahhapandud ja teomehhed ärratulnud, pari tunni pärrast on Moisa wahhimees Tönno Jäsmak need rukkid weskis ärrajahwatanud, jahhud kotti pannud ja issi kotti suud kinni pannud, need jahhud agga ei olle mitte enne kui teise päwa pärrast lõunat weski koiast ärratodud ja on kaludes temma leidnud 3 Ltt wähhem kaluwad kui rukkid se on: 15 Ltt 15 tt kottidega, - selle järrel on jahhu 3 Ltt ärrawarrastud weskikoiast.

Wahhimees Tönno Jäsmak tunnistab et temma on need rukkid ärrajahwatanud, nimmetud päwal, agga teisel päwal ärrawies on näinud kohhe et teise kotti pealt on pudu olnud, ei olle agga mitte siis möldrele öölnud et jahho pudu on, waid taggasi tulles aida jurest, on temma möldrile öölnud et kalu peal on jahhud 3 Ltt wähhem kui rukkid kalunud.

Möldre pois Jaan Koch, kes weskikoias on jahwatanud, sest et temma perremees kottu ärra olli ja temma holeks keik weski ja jahwatamise olli annud, tunnistab: Junkur Tönno Geldberg kes rukkid on lasknud weski kotta wia ja ka wahhimees Tönno Jäsmak, kes rukkid ärrajahwatas, jahhud kotti panni ja kotti suud kinni siddus, mitte ei olle temmale öölnud, kui paljo rukkid on ja kui paljo waginud, ja wahhimees korrid weskikotta jättes ka mitte möldri üllewatamisse alla pannud, siis ei tea temma selle eest mitte hea seista; temma tunnistab: et temma issi ei olle mitte jahhu warrastanud, ei olle ka teisi näinud wötwad, ja ei olle ka mingisuggust märki leidnud et wargad olleks ösi sees käinud, ja weski koia uksed on hommiku köwwaste lukkus olnud.

Kohhus möistab: Mölder Alexander Luck peab selle eest wastama, mis temma weskikoias on olnud lukko tagga, ja peab need 3 Ltt jahho Uemoisale ärratassuma.

Mölder Alexander Luck ei olle selle kohtu otsusega mitte rahhul; sest et temma mitte ei wöi teada, kas rukkid on 18 Ltt 15 tt kalunud wöi mitte, sest ei mölderpois, egga jahwataja Tönno Jäsmak ei olli rukkiste kalumisse jures olnud, teiseks, kui ösi olleks üks warras weskikoias käinud, siis on moisa polest öwaht seatud. Kellele ka mölder palka maksab, et temma peab holega järrel watama.