Protokoll
LeidandmedEAA.2806.1.1
Kaader20
Daatum08.10.1848
Protokolli number1
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Johann Leppik
Jaak Masing
Jaan Awik

Tulli se Naine Tina Pihlap sia kohto ette ning kaebas et se Perremees Hans Kautz temmal ¼ Wakka alla maad mis muist küttet ning koes temma ka 4 koormad sõnnikud peäle weddanud ning ennesedda Nisso seäl peäl olnud teinud, minnewe kewwade tahtnud linno mahha külwa, löidnud agga, et temma endinne Perremees Hans Kautz jubba kairo olnud mahha teinud.

Hans Kautz sai ette nõutud ning temma käest küstud, kas temma selle Naise Tina Pihlappu maa peäle kaero teinud? wastas temma kül sinna maa peäle arwate  ½ Wakka kaero küllunu ollewed, et agga Tina Pihlapp sinna maa peäle sõnnikud pannud ei ütle temma tõssi ollewed.

Sepeäle sai selle  seäl tallul olnud sullase Endrik Sambla käest küstud kas se tük maad suur wõib olla ning kas se naine Tina Pihlapp ka sinna peäle sõnnikud pannud? wastas ka Endrik Sammal et se maa kül arwata ¼ suur wõib olla, ning ka et Tina Pihlapp sedda maad wäetanud.

Kohhus kulles se kaebus heaste ülle ning mõistis: sest et se naine Tina Pihlapp sinna ma peäle tahtnud linno  mahha tehha, ning koes arwata ⅙ Wak linnasemend olles wõinud mahha külwada, peab se Perremees Hans Kautz temmale (selle Naise Tina Pihlappul) keskmisse kasso järrel ⅙ Wak linnasemend ning 350 pijo linno tassumiseks andma.