Protokoll
LeidandmedEAA.2648.1.23
Kaader14,15
Daatum12.02.1868
Protokolli number5
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused

Ääremärkus:
Koddasust Jürri Birkmann on omma naesega Lottiga Liso Wilbüksi rahha 89 rubla warrastanud, ja se protokoll sai 12mal Webruaril Hakenrichtri jure antud.

Ette tulnud lesk Liso WilbüksKoddasust ja kaebas Jürri Birkmanni peäle, kes ka Koddasust, et se temma rahha 89 rubla kambrist kirstust lukko takka on ärrawarrastanud.
Jürri Birkmann sai ette kutsutud ja küssitud: essite ütles Jürri et temma üks esmaspääw hommikko sedda rahha on wõtnud; agga pärrast ütles temma, et Lotti sedda on kirstust ärrawõtnud, ja kattukse sisse pannud ja Jürrile näitnud ööldes: kui minna kül surren, siis jääb se ikka sinnule.
Lotti sai kutsutud ja küssitud: agga Lotti waidles essite wasto, et temma polle sedda rahha mitte warrastanud, waid Jürri olla sedda warrastanud; agga wimaks ütles ommetegi, et temma olle kül wõtnud, agga Jürri olle temmale nou annud. Sest warrastud rahhast on Jürri Birkmann Jaggala meestele, Jaan Remmeltile 3 rubla, ja Hans Remmeltile 3 rubla annud; agga Jaan ja Jürri salgasid 5 rubla ärra ja ütlesid agga 1 rubla sanud ollewad. Agga kui Jürri Birkmann isse omma suga Jaan Remmalti wasto tunnistas et ta neile 6 rubla olli annud, siis tunnistas Jaan Remmalt ka isse, et temma olla sest rahhast 3 rubla sanud ja temma olla Jürrile 2 rubla 32 1/2 kop. eest linnast kaupa tonud, ja temma wend Hans olla Jürri käest 3 rubla kartuhwelti peäle wötnud, mis ta Jürrile kewwade piddi andma.
Sest warrastud 89 rubla rahhast polle Jürri käest mitte rohkem kui 29 rubla kätte sadud, mis kattukse seest wälja waetud; agga selle wäljandmisse järrel pudub weel 24 rubla sest rahhast.
Otsust polle selle wargusse ülle koggukonna kohtus wõind mitte tehtud sada, selle suruse pärrast, waid 12 Webr. protokoll Hakenrichtri jure antud No2.