Protokoll
LeidandmedEAA.2648.1.23
Kaader9
Daatum12.09.1867
Protokolli number
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Abram Murrakas Peakohtumees
Jaan Tohher Peakohtumehe abi
Mart Tambörg Peakohtumehe abi

Jõelehtme kirriko Herra kaebab KoddasustJakob Hiobi peäle. 4mal Septembril tulli koolmeister Thomas KikajanKoddaso walla tallitaja Tõnno Wilbiksiga kihhelkonna kohto poolt tallitaja hobbusega, Käniku kõrtsust istusid weel senna wankri peäle Koddaso perremees Mart Tamberg ja wabbadik Jakob Hiob (Teel tulles olli jut sest kui olleks koolmeistri palk neil raske maksta). Nenda tullid naad seltsis kuni kolimaiase, kus koolmeistert omma tuppa läks ja söma hakkas. Wähhe aega pärrast tullid ka Tamberg ja Jakob Hiob, kes täis joobnud olli, koolmeistri tuppa ja Jakob hakkas seäl koolmeistert haugutama, et temma, kes walla käest palka saab ja walla nous peaks ollema, ommas ammetis ikka moisa herra poolt peab ollema. Selle peäle kelas koolmeister tedda wait olla ja käskis tedda wälja minna, ööldes: egga se kõrtso koht ei olle, kui sa muida ei lähhä, siis wiskan ma sind wälja, siis sai Jakob wihhaseks, wõttis toli, kelle peäl ta istus, wiskas sedda wasto põrrandat ja kitis sedda krahwi herra maia ollewad, kust keski tedda wälja aiada ei woi. Selle peäle wõttis koolmeister tedda kraest kinni ja tahtis tedda wälja uksest wiskada; agga ukse peäl kukkus Jakob mahha ja koolmeister laskis tedda lahti; agga Jakob tõusis ülles, hakkas koolmeistri rinnust kinni ja tõmbas kube lõhki ja lõi rusikaga koolmeistri pea otsa. Selle peäle tahtis koolmeister tedda ueste wälja wiskada; agga Jakob hakkas temma kurko kinni, ja Tambergi abbiga said temma käed kurgust lahti tehtud ja tedda uksest wälja widud, kust ta jälle ueste sisse kippas, agga uks sai kinni pandud.
Jakob sai ette kutsutud ja küssitud; agga Jakob katsus ennast wabbandada ja sedda tehtud kurja taggasi aiada, wimaks ütles sedda winase pea sü ollewad.
Tunnistuseks sai ette kutsutud Mart Tamberg, kes sedda tülli keik peält näggi, se tunnistas kaebtust keik nenda tõssi ollewad.

Otsus
Selle peäle sai moistetud, et Jakob Hiob saab 30 witsa hopi, mis warsi sai täidetud, ja koolmeistri kue kahjo peab Jakob 4 rublaga tassuma, mis kahhe näddala pärrast peab käes ollema.