Protokoll
LeidandmedEAA.4711.1.11
Kaader9
Daatum09.08.1885
Protokolli number195
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
J. Lipert Peakohtumees
M. Kertin Kohtumees
J. Kõdar Kohtumees
T. Ilwes Kohtumees

Kaebab Hans Karist Johann Saare wastu laimamise pärast. Pühapäewal 26 Mail s.a. olla tema oma abikaasaga Saate piiri lähedal jalutamas käinud. Siis olla ta näinud, et Saate tüdrukud ja poisid wõsas müselenud ja hullanud. Korraga olla tüdrukud karjuma hakkanud. Happi hüidnud ja karjunud laske lahti. Selle abi hüidmise peale olla tema sinna juure tõttanud ja olnud tüdruk Mari Luik Johann Saare käes, kört ja wammus olnud maha kistud. Siis olla ta Johann Saarele ütelnud, et niisugune asi ei sünni. Saar olla temale see peale wastanud, niisugusid hulgusid tema ei tundwat ega olla see tema asi. Peale see olla Johann Saar weel tema kohta rääkinud, et tema Saate tüdrukutega jahtinud, nendele wastu läinud jakinni pidanud oleks. Paluda et Saar auuteutamise eest waljuste trahvitud saaks ja ka et Mari Luik tohtri poolt läbi saaks katsutud, kas see olles terwe.

Johann Saar wastab: Tema olla teiste poistega see kord küll koplis olnud. Mari Luika ei olla ta mitte kiskunud ega üle pea tüdrukutesse puutunud. Tüdrukud läinud Polli ja olnud neil koerad järel ja palunud nad et nemad koerad ära koeu kutsuks. Seda olla naad teinud ja koerad koiu wiinud. Hans Karistet ei olla ta kuidagi moodu laimanud. Nii palju olla ta näinud et Karist lahti kätega Mari Luikal wastu läinud ja küsinud kuhu saa lähad.

Mari Luik tunnistab: Tema läinud teise tüdruku (Mari) Tiina Risuga kirikusse. Koerad olla neil järele tulnud ja palunud tema Johann Saart ja Peeter Rollandit et need koerad ära kutsuks ja koeu wiiks. Saar ei olla teda kinni wõtnud ega ülepea temasse puutunud. Ei ole ta kuulnud, et Saar Karistet sõimanud oleks. Karist olla temale järele hõikunud tüdruk kuhu saa lähad, tule tagasi. Muud ei tääda.

Peeter Rolland tunnistab: Nemad olnud koplis. Tüdrukud ütelnud et nad kirikusse lähewad. Johann Saar olla Mari Luika kinni wõtnud ja tagasi kutsunud, perra olnud tema ka tüdruku kättpidi kinni wõtnud. Körti ega wammust ei olla Saar mitte tüdrukul maha tõmmanud, ega ka Hans Karistet mitte sõimanud.

Peremees Johann Tõrwand tunnistab, et Johann Saar kodus Hans Kariste kohta midagi ei olewat ütelnud.

Kästi: Kohtukäiad ja tunnistajad uueste ette telli.