Protokoll
LeidandmedEAA.4711.1.11
Kaader9
Daatum09.08.1885
Protokolli number193
Protokolli teema3. Laenusuhted; 16. Kool
Märkused

Pornusest Märt Jutus kaebab Märt Malingu wastu nõudmise pärast: Aastal 1878, kui Märt Maling wallawanem olnud, olla tema Penuja koolimaea kaew kaewanud ja pidanud 77 rubla saama. Kaew olnud 6 süld sügawä 12 rbl. ja ühe kiwi lõhkumise eest lubatud 5 rbl. 60 rubla ja 70 kop. olla kätte saanud. 16 rubla 30 kop. olla saamata. Paluda wälja mõista. 

Selleaegne wallawanem Märt Maling wastab: Tema ei mäletada selle asja kohta muud et Jutus küll kaeu teinud ja annud ta sellele 5 rbl. omast käest käerahaks. Jaanus Soots ja Hendrik Leisson kui wöörmündrid olla walla rehnungisi ja asju toimetanud, tema elanud Abjas

Jaanus Soots wastab: et tema 30 rubla oma raha Märt Jutusele maksnud ja 25 rbl. Hendrik Leisson käest saadud rahast.

Hendrik Leisson ütleb, et tema Märt Jutusele kord 26 rubla maksnud. Muud ei teada kaua aea pärast enam midagi.

Märt Jutus käest sai küsitud, kas tal see üle kwitungi ehk tunnistust on, et tal sell aeal walla käest raha saada oleks jäenud.

Märt Jutus wastab, et kwitungi ei olla. Aga Jaanus Soots olla temale ütelnud kui oleks tal Penuja walla käest kaeu tegemise hinda 10 rbl. ja kiwi lõhkumise eest 5 rubla alles saamata ja käskinud see teda kohtu läbi seda raha nõuda.

Lasti eest ja tehti mõistus:

Märt Jutus kaebtus tühjaks, sest et kwitungi ega tunnistust ei ole et walla käest midagi sell aeal saada oleks jäänud - ja enda tunnistuse järele seda Jaanus Soots ässitamise järele teinud on.

Otsus sai apellationi seadustega kuulutud.