Protokoll
LeidandmedEAA.3369.1.7
Kaader24,25
Daatum19.10.1887
Protokolli number124
Protokolli teema5. Kahjutasu; 8. Varavastased kuriteod; 10. Muud üleastumised
Märkused

Opusleht Peter Karpsonile Juhan Urgardile 28dal Oktobril 1887.

Wiido Harkmannile Ärakiri 18 Novembril 1887 TIV K.K.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Kustaw Rämman Peakohtumees
Kristjan Kübar Kohtumees
Josep Sults Abikohtumees

Protokolli edesiminek N105. Jakob Sõukand Wiido poig Karel Leplandi manolekin and tunnistust. Sell öösel kui Andersoni rüad warastati oli Peter Karpson meie kõlkusehe tulnu ja kui meie koa mant söömast tullime olle tema juba kolkuses ees, ja tema üttel mülle mes sina wahit kui makama ei lä mina lätsi ära makama ja ei tiia kunas nema wälja lätsiwa.

Peter Karpson and 21sel Septembril s.a. Kogokonna kohtule wastust: Sell õdangul kui Andersoni rüad warastati käwe mina pääle päewa minengu Gottlieb Andersoni sulase Wiido Harkmanni pool kes minuga kõrtsi manu tulli. Juhan Urgard läts Peter Kärtmanniga kodo.

Dawid Tikso and tunnistust: Sell ööl kui Andersoni rüad warastati tulli Juhan Urgard Peter Karpsoni taga otsma ja es ütle mitte tema tema käest taht. Hommiku kui mina üles tullin oli Peter Karpson omal asemel ja mina es kuule mitte kunas tema asemele oli tulnud. Kui peremees penide haukumise pääl wäljas käew wes ole Peter Karpsoni mitte kotton.

Mõistmine: 25dal Julil s.a. kui Gottlieb Anderson kohtumehe Kristjan Kübara ja wöölmündri Jakob Parmanni kahju üle kaema kuts, üttel Wiido Harkmann, et Peter Karpson sell ööl küll tema pool käwe. Selleperast lätsiwa nimetud ametniku Peter Karpsoni poole asja tõiselt järele pärima, kus Peter Karpson maha salasi õdangu Andersoni pool käinud olema ja wiimati ometi järele andis seal käinud olla. Tawid Tikso ütteluse järele, et Juhan Urgard öösel Kärblase talus Peter Karpsoni takan otsmas käinud, läksid nimetud ametnikud Juhan Urgardi käest selgust pärima, ning kui teda ojaweeres kättesaadi üttel Juhan Urgard: "Wöölmundri Jakob Parmann esigi nagi, et mina õdagu rehele lätsin minu jala ei ole kohegi saanud."

Kuna tunnistajade läbi awalikus om saanud et Juhan Urgard, Peter Karpson ja Wiido Harkmann sell ööl ümbre oma hulknu ja nende juttu mitte kokko ei sünni ning Kristjan Kübar kohtumees Peter Karpsoni kell 3/4 11 õhtu kõrtsi kottal näinud olla kohe ka teised perast poole kokko olid tulnud siis om kohtul täweline arwamine et see kuritegu neist on tehtus saanud. Selleperast mõistis kohus:

Otsus: Juhan Urgard, Peter Karpson, ja Wiido Harkmann peawad 4 wakka rükki eest a 2 rbl 30 kop wakk ja 2 kotti eest a 30 kop kokko 9 rbl 80 kop. see on iga üks 3 rbl 26 2/3 kop. 1 nädala aea sees Gottlieb Andersonile kahjutasumist maksma, nõnda sama peawad nemad 2 nädali aea sees iga üks 2 rbl. walla waeste laadiko heas ära masma ning öö hulkumise eest peawad nemad Juhan Urgard, Peter Karpson ja Wiido Harkmann iga üts 10 witsa kohe kätte saama.

See otsus L.T.S § 773 ja 774 järge kohtu kaijatele kuulutud. Peter Karpson 28das Oktobris s.a otsuse taitmiseks ja kuulutamiseks ette kutsu.

Kuulutiwa Juhan Urgard ja Wiido Harkmann, et nad otsusega rahul ei ole. 28dal Oktobril 1887 Peter Karpsonil otsus § 773 ja 774 põhjal kuulutud.

Peter Karpson nõwab suuremat kohut.