Protokoll
LeidandmedEAA.4529.1.3
Kaader11,12
Daatum24.03.1868
Protokolli number32
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Johann Tals Johann Talts Peakohtumehe abi
Hanz Tinz Hans Tints Kohtumees
H Kamdron Kirjutaja
Hans Kamdron Hans Kamdron Abikohtumees

Laiksaare koggokonna kohtus sel 24 März 1868

Kohtus olli

Pea kohtumehhe assemal Johann Talz

Kohtumees Hanz Tinz

abbi Hanz Kamdron

Sai ette kutsutud Tolkose metsawaht Kaarl Kössel, selle Rija Dommenmof kirja peale, küssimesed Nom 1220 ja Tarto Kreiswallitsusest 15 Dezem 1867 Nr 16986, mes sest Tõnnis Pridiko üllemase kohtuse olli essi kaebatud, et temma se Kaarl Köösel ollewa wälja poolt Krunti lasnud palju Eina tehha, mes ennameste wõerasse walda on ärra wiitud, ja ka Tolkos ollawa ennesele paljo heina teinud wälja poolt krunti krono jao pealt.

1. wastas Kaarl Koosel et se ollewa kul tössi et sarest soost heina tehtud ja Orrajale walda wijtud, agga temma ej ollewa lubbanu sedda, ja ta ollawa kül keelnud, agga sedda ollawa temma naese Issa Jürri Nõmmik, ja Metsa Härra E. Leikfeld sedda lubbanud.

2 Ka ollawa kül tõssi et suurest soost Kaarl Köösel essi teinud heino Rija Härra ehk Metsa ülle waataja lubba peale, selle pärrast et temmale assutamese koht ollawa ja põllopõhko nenda paljo ej saawa kui loomi Woiwa ärra toita.

3 Wastas Kasper Tamson, et temma ollawa kül kahhe kuhja olla heino teino ilma Metsa wahhe täädmata wargsil, ja Metsa waht on kae ärra wõtnud.

Ja selle ülle wastas metsa waht Kaarl Köösel, et on Metsa Härral E. Leikweld üllese ka annud.

4 Tulli ette Johhan Abutt kes rääkis selgest wälja et temma ollawa kül sealt heino teinud, agga selgeste Metsa wahhe omma Grundi sehhest, ja temma wõiwa need kuhja lawwa näidata kui ollawa olnud

5. Tolkos essi ollawa kül suurest murrest heino teinud ka nenda samma Metsa Härra E. Leikfel ja Rija Härra loaga muido temma ej wõiwa läbbi saada, ja temmal ollawa kõik uijeste assetamenne, ja temma teggewa weel tännipäewani.

6 Nenda samma wastas ka Rükkimurru pärrast.

7 Tulli ette Tahkoranna piklas Jaan kes wastas küssimesse peale, et temma ollawa kül selle Metsa wahhe grundis heina teinud agga wälja poolt Krono saost temma ej ollewa mette teinud.

8 Nenda samma tulli ette Ehdemeste Jaan Trikman ka tunnistas tõeks et temma ollawa selle Metsawahhe juurest heina teinud, agga koggoneste Tolkuse põllo alt ehk Nurme alt, ja Tolkose Grundist.

9 Se samma asja pärrast sai ette kutsutud Reet Anson kes ka olli Krono Metsast selgeste heino teinud ülle Metsawahhe loa, ja ülle keelo, ja ütles et Metsa Härra E. Leikweld peale kirja on annud, et woiwa säält tehha selle ülle et waene, ja soldatinaene ollawa, agga se Metsa waht on ärra käest wõtnud need heina.

Kohhos mõistis teisek ehk tullewa korra

et on wälja jäänod weel innimesi mes olle tellitud kohtuse Ehdemestes Raatsiko Arm Lijso Silling ja Hendrik Tamson, Orrajalt walla sepp ja Saniko perremees.