Protokoll
LeidandmedEAA.4529.1.3
Kaader3
Daatum01.02.1868
Protokolli number13
Protokolli teema4. Perekonna- ja pärimisasjad; 7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Karl Talz Karl Talts Peakohtumees
Hanz Tinz Hans Tints Kohtumees
Tõnnis Behrs Tõnis Bäärs Kohtumees
H Kamdron Kirjutaja
Ado Kamdron Ado Kamdron Vallavanem

Laiksaare koggokonna kohtus sel 1 Februar 1868

Kohtus olli

Pea kohtumees Kaarl Tals

Kohtumees Hanz Tinz

Tõnnis Behrs

Koggokonna tallitaja Ado Kamdron

Perrast kui see Keiserliko Tarto kreiskohtu krono wallitsuse rammatt d.d. 18 Nowember 1867 Nr 3875 olli siitt walla perretmehhele Ado Melkson ette loetud, ja seis selle peale ta tulli kohtu ette ja pallos tunnistus selle ülle, ülle kulata, et temma kui Issa Jurri Melkson 32 aastad taggasi ärr surri, ollewa nenda waene ollnud, et ta polle jõudnud se Tauste talle üllese wõtta, ja ollewa selle korra Tauste tallos saunamees olnud, ja seis ollewa temma eddimenne naene Kaddri ärra surnud, kellega temmale se wannem poeg Peter Melkson ollnud, seis ta ollewa selle teise naese, se Hanz Leppik lesse naese Lijso Leppiko ennesele naeseks wõtnud, kellel nenda paljo warrandust käes olnud, et ta jõudnud se Tauste tallo üllese wõtta, ja arwama, et se Jaan Melkson temma eddimenne poeg selle Lijso Leppikoga on ka ollema õigus se tallo perrida. Agga se wannem poeg Peter Melkson ollewa saunamehhe poeg, selle perrast, et ta ollewa seis sündinud kui ta essa saunamees ja waene olli ja seis wanna Sallatzi perremees Pehza Jaan ollewa sedda Tauste tallo Moisas ommale kauplenud, selle pärrast et temma Ado Melkson waene olnud, ja ej olle jõudnud tallo wõtta. Agga kui ta selle Lijso Leppiko warra saanud olles ta seis kihhelkonnakohtus käinud nee kauwa kui ta Issa Maija kätte saanud, ja Issa poolest ta ej ollewa ka warrandust suggugi saanud, muido olleks ikka woeraste kätte jänud kui ta se teise naese warrandus polleks saanud.

Selleparrast sai ülle kulatud neid tunnistused mes Ado Melkson üllese andis.

Tulli ette Kabbja perremees Peter Leppik 56 aastad wanna se tunnistas, Lijso Leppik ollewa temma ärra surnud wenna Hanzu naene olnud. Agga kui temma wend arra surnud ollewa se praegune Tauste perremees Ado Melkson kui ta sell korra Teaste saunas olnud tend naeseks wõtnud te wõiwa selgeste tunnistada et temma wennale ollewa kül järrele jäänud 360 Rub rahha, ja muud warrandust paljo, ja kõik se warra jäänud Lijso Leppiko kätte, mes nende Issa ärra surres kolmandama jao Kabja tallo warrandusest omma poija Hanzule olli lubbanud, mes selle Lijso Leppiko läbbi selle Ado Melksoni katte sai kes ta ommale naeseks wõttis.

Praegune saunnik ja endine Tuba perremees Jaan Schok 67 aastad wanna, ka tunnistab kohtu ees. Et se Ado Melkson muido polleks kül jõudnud se Tauste tallo wõtta, kui ta selle teise naese warra polleks saanud, ta ollewa koggoni waene olnud seal Teaste saunnas kui see essemenne naene arre surnud, ja ka peale selle se Ado Melkson woeras Emma ej tahtnud temmal sedda maija lubbada, je seis se wanna Sallatze Pehtza Jaan on sedda Maija ommale küssinud, ja nenda kui Ado Melkson ütlewa kohtu läbbi sedda Maija ommale saanud, ja selle teise naese Lijo Leppiko warraga ullese wõtnud, ja se Peter Melkson ollawa saunniko polwes sündinud sedda temma wõiwa selgeste tunnistada, ja ka selle naesel olnud 360 Rubl Bakko rahha se selle korra olnud suur rahha, ja selle rahhaga wõinud kül sedda Maija kinni wõtta, ja weel mend warra ka olnud Lijso Lippikol kül kui ta sel Ado Melksonil saanud.

Selle peale rääkisid kohtumehhed tallitajaga kokko ja antsid sedda Moistus

Nenda et tunnistuse järrel jo nehha on ja see jutt ammogi walla sehhes kulda on, et Ado Melkson selle teise naese käest jõuda ja warra on saanud se Lijso Leppiko käest, et ta wõis se Tauste tallo wõtta seis peab ka se teise naese eddimenne poeg se Jaan Melkson selle Tauste tallo perretmehheks jääma, agga se Peter Melkson mes on sündinud kui Issa waene ja saunamees olnud, peab nii kus sündinud saunamees ka suna mehheks jääma, ja kui Tarto Keiserliko kresiwallitsus ej lubba sedda tallo lohkuda peab ta ommale teine koht otsima.

Ja selle ülle on jälle keiserliko Tarto kresiwallitsusele palwakirri saata.