Protokoll
LeidandmedEAA.4529.1.2
Kaader134,135
Daatum27.10.1867
Protokolli number76
Protokolli teema5. Kahjutasu; 6. Töö- ja teenistussuhted; 7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Hans Kamdron Hans Kamdron Abikohtumees
Karl Tals Karl Talts Peakohtumees
Hans Tins Hans Tints Kohtumees
G Reinwald Kirjutaja

Laiksaare Koggokonna Kohhus, sel 27. Oktober 1867

Kohtus ollid:

Pea Kohtomees Karl Tals

Kohtomees Hans Tins

-,,- Hans Kamdron

Kaibas Kiwwiarro Saks G. Reinwald omma Poisi Jaan Leinatsar ülle.

Nimmedut pois Jaan Leinatsaar minnewa Aaste Metswahhi abbiks saada lasknut, sepeale keik need täitmisset omma peale wõtnud nenda samma truwka Krono-Metsa järgi watamisse peale kui Reinwald ka mitte koddus ei olle Põllotöö järgi wataminne naggu Perremehhe assemel olla, kus jure üks Metsawahhi abbi Sure Krono polest andut on sellepärrast ka mitte Nikrotti Losimisse ei puhtu, siis olli Kaebaja jubba Septembri kuu sees tähhel pannud ja selle Jaan Leinatsaar eneselle näitanud et temma järgi watamisse peal Nissut sandisti peksetut sanud, kus 1 Rehhest 7 Wakka wälja tulnut, sepeale jalle 1 1/2 Rehhest rohkem mitte kui 8 wakka wälja mödetut sanud, ölgi järgi watamise jures agga terwt pead terri täis leidut sanud, et Rakko armastab on Kaibaja sedda ärra wallutand kui nüüd kaibaja 16. selle kuu pääwal Orraja Moisa ühhe Jahhi peale läinud ja käsk järrele jätnut, et keik nelli nurka Rihha alt terri täis on peawat tuludut sama, kui see on tehtut siis peawat sedda peksma mis Rehhes üllewel on, kui jälle 18. selle kuu pääwal koddo tulli leidis et ühhest nurkast rihha alt olli tuludut ja jälle ueste Rukkit peksetut; jälle nii sandisti et terwet peat terri täis õlgi seest leidut.

Enne kui kaebaga aega sanud selle holetusse ülle mõnda järgikulamist ette wõtta, on Jaan Leinatsaar ennast Laupääw 21. selle kuu päwal lubba pallunut omma tallidusse pärrast Suggulaste jure käima, kus jures temmal Esmaspääw ka piddi ärra minnema siis olla kaebaja Pühhapääw sel 22 nisammo koddust wälja läinud on omma teise poisi Jurr Orraw käsk annud Esmaspääw mitte Rehte peksa wait Tulutada, sepärrast et Jaan Leinatsaar mitte koddo ei olle.

Kui kaebaja Esmaspääw koddo tulli on selle aiga sees olnut et kaebadut Jaan Leinatsaar koddo tulnut ja kaibaja kässi wastu Rehhe peksnut ja ühhe siukesse wisi et keike wähhemb 1/3 terri õlge sisse jätnud. Temma pallub kaibatut sundida 6 wanna wakka kajutassumisses masa, se eest mis need kahhe rehhe õlge sisse jähnut terrad kus ühhes koos 16 Kormat Rükkit sandisti peksetut sanut.

Kaebatut Jaan Leinatsaar wastas küssimisse peale, se pois Jurr Orraw olla temmale kui temma Pühhapääw õhto sanud koddo tulla üttlenud et kaebaja ärra kelnut Rehte peksa wait tuluda ta kaebadut arwanut et Rehhi peksa weel tarwelissem on. Et need kaks Rehte on heasti peksetud sanud et kui ka mõnnet terrat sisse jänud siis ei woiwa ommeti jo keik terrat wälja sada.

Se Walla Wannemb Ado Kamdron kes neet õllet järki watas selletas küssimisse peale (taksiris) keike wähhemb 3 wakka rukkit õlge sisse jänut et seal terwit peat terradeka leida on. Karl Andersohn Laulaste tallost, kes selle korra ka juhtus Kiwwiarros ollema näitas Walla Wannem ka need peat kus terrat sees ollit.

Pärrast kui se welja rägiminne ette loedut sai, ütles Jaan Leinatsaar et ni paljo terri ei woi õlgi sisse jänut olla, temma wõiwa need õllet ueste järgi peksa, Kiwwiarro Saks arwas wõimatta ollewat sepärrast et nemmat need õllet kohhe kui nemmat peksnut ilma Kaebaja teadusseta on teiste õlgega seggaminni aiganud, ja muist kohhe Ellajatte ette widut ja sunnikusse alla laodut, kus jures walla Kirjutaja J. Wiihl kes ne'id peat sunnikust ülles korjas ja Walla Wannemal Ado Kamdron nähha andis, ja see ülle tunnistada woib.

Selle peale kaibaja arwas, et se weel weidu on taksiritut temma tahta 6 wakka Rükkit se kahju eest; seal jures nimmetas kaibaja et Jaan Leinatsaar Kiustu ajawa kui nüüd peale se kaebaja tenna Hommiku omma Rawwast satis kaero peksma, ja siis 4 tunni pärrast essi watama läks on nemmat weel nisammo kaerte peal säkkudant ilma et ölgi jurest ärra ollesi wõtnut kui siis Reinwald küssis mis pärrast nemmat sedda tehwat; siis wastas Jaan: nüüd nemmat ei wõtta kunnaki õlgi pealt ärra enne kui kaebaja essi jures on watab kas puhhas on.

Selle peale wastas Jaan et se ka parremb on kui kaebaja järgi watama tulleb - kellepeale jälle kaibaja ütles, et temmal jo siis abbi tarwis ei ollewa, kui temma igga kord woi koddos woi Metsas peab jures ollema.

Kohhus mõistis

Et Jaan Leinatsaar kui Abbi omma kaibajal nend temma holeks antud tööd wastama ja sunnita sandiste peksetud Rukki est 3 wanna wakka Rukkit kaebaja Reinwaldile maksma.

Se moistus sai otse kohhe etteloedut.