Protokoll
LeidandmedEAA.2640.1.29
Kaader71
Daatum20.02.1890
Protokolli number13
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Witismann Peakohtumees
Jaan Rodemann Kohtumees
Mihkel Taneberg Kohtumees
H. Siimberg Kirjutaja

Tuli ette Raewallast Herma peremees Jaan Kangur ja kaebas et metsa waht Mihkel Marjapuu on temale ülesandnud, et kantjalast Jüri Tarwast on tema metsast tamme puid wargal käinud ja 2 puud on metsa waht Jüri Tarwast kääst kätte sanud, ja enne olnud ära warastud 3 tamme. 

Selle peale sai metsawaht Mihkel Marjapuu ette kutsutud kis tunnistas, et Kantjalast Jüri Tarwast on 5 tamme warastanud, sest just metsas on tema 2 puud Tarwast kääst kätte saanud ja enne on Tarwast 3 puud warastanud; metsawaht tunnistas et tema on seda kuulnud, et Jüri Tarwast pidand lubama Kantjala tallitajale 5 tamme wia ree paenandi puudeks.

Selle peale sai ette kutsutud Kantjalast Jüri Tarwast, kis waidles wastu, et tema mitte ei ole käinud Henna metsas tammesid wargal ja metsawaht ei ole tema kääst mitte tammesid ära wõtnud ja Kantjala tallitajale ei ole tema mitte lubanud tammesid wia reebaenandite tarwis. 

Kohus mõistis Jüri Tarwast wastu waidlemised tühjaks waid Jüri Tarwast peab metsa warguse trahwiks 20 witsa hoopi saama. 

Täna jääb mõistus täitmata on et pääwa läheb looja ja kallis laupääw õhta on.