Protokoll
LeidandmedEAA.3202.1.2
Kaader120,121,122
Daatum16.01.1890
Protokolli numberN12.
Protokolli teema2. Varalised tehingud
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Hans Kangur Tiitso Hans Kangur Kohtumees
Peeter Lewertand Kohtumees
J Järlow Kohtumees

Astusid ette Aakre valla Nuudimäe talu omanik, nõdrameelse Hans Pajo eestkostjad Hans Jants ja Juhan Järlow ja Ann Pajo, Hans Pajo naese käsinik, vend Peeter Endrikson Holstrest ja palusid protokolli kirjutada, et nad tahavad priitahtlikult tä. Nuudimäe talu Aakre valla Kanapursa talu omanik Mihkel Rothile äramüüa, kuna nad sellega tululiku kauba ärateha saavad, mis täh. Nuudimäe talu omanikude Hans Pajo ja tema naese Ann Pajo hääks äratehtud saab ja on selle Nuudimäe talu äramüümise tingimused Mihkel Rothile järgmised:

1) Kiik(praegune) Nuudimäe talu kramm ja varandus; mis kog. kohtu poolt ülevaadatud ja kirja pantud on saanud, jääb Hans Pajo ja tema naese Ann Pajo omanduseks,(mis  nende eestkostjate hoole ja valitsuse alla jääb ja kui nad arvavad, siis võivad eestkostjad seda kraami ja varandust õigel ajal oksjoni viisil ära müüa ja seda raha Hans Pajo ja Ann Pajo tarvituseks hoiju alla panda ja arvasid eestkostjad, et selle kraami raha saab ostja Mihkel Rothu kätte hoiju alla antud, kust seesama Hans Pajo ja Ann Pajo eratarviduseks seda raha raamatu järgi nendele tarvilikult välja anda võib ja nimelt eeskostjate lubamisega) jääb aga sellest kraami rahast pärast Hans Pajo ja Ann Pajo surma veel midagi üle, siis saab see ülejäänud raha nende sugulaste hääks sääduslikult ärajaotud.

2) Hans Pajo ja Ann Pajo saavad ostja Mihkel Roth käest aastaks moonaks 8 vakka rükki ja 8 vakka kesvi, kui Hans ja Ann Pajo talule tööd teevad, siis saavad nad ka talu lauast prii sööki; korter jääb nendele ka kuni nende surmani ostja Mihkel Rothu juure priiks, kui aga kumbki nendest surema peaks- ehk kui nad vanemaks ja jõuetumaks jäänud, nenda et nad ise moona tarvitada ei või, siis jääb ka moona andmine maha ja saavad ostja Mihkel Roth poolt täitsa prii ülalpidamine ja söök, kuhu juure ka prii kütli nõu arvatud on.

Ostja Mihkel Roth peab Hans Ja Ann Pajole 3 vakka kartohvlit nende omast seemnest talu maa pääle maha panema, mida nad oma jõudu mööda ülesvõttavad, ostja Mihkel Roth külvab Hans Pajo ja Ann Pajole2/3 vakamaad lina talu maa pääle nende oma seemnest maha, mida nad ka ise oma jõudu mööda harima peavad.Hans Pajo ja Ann Pajo jaoks saab üks lehm ja kaks lammast talu poolt peetud ja karjatatud, heina peavad nad aga ise nende loomade jaoks muretsema, ka saab üks aastane siga söödetud ja karjatud, ka saavad Hans ja Ann Pajo iga aastaks 2 puuda soola ja üks puud kalu.

3)maksab ostja Mihkel Roth kiik Nuudimäe talu eest veel võlga olnud maksud, nagu mõisa võlg, ja kreeditkassa protsentid, Liisa Pajole, surn. Jaak Pajo abikaasale, 300rbl(kolmsada rbl.) tagasi, mis see mõisade sisse maksnud on Nuudimäe talu eest, niisama ka muude võlglastele, mis tärmini kohtu juure ülesantud ja selgeks tehtud saanud on, see on siis, kui proklanid tema nime pääle äranäinud ja kontrakt ärakinnitud saanud on.

Ostja Mihkel Roth kannab kiik kontrakti tegemise, kinnitamise ja proklanni käimiste kulud.

Eespool nimetud Nuudimäe talu müümise tingimused saijed ostja Mihkel Rothule ette pantud ja arvata nende kohta, et ta soovib seda Nuudimäe talu kõige paremine puhta raha eest 150rbl. taalri eest osta, nenda et yäl Hans Pajo ja Ann Pajole moona ei ka muu kraami andmist ei oleks; Hans Pajo ja Ann Pajo eest kostjad seletasid selle vastu, et nad ei või Nuudimäe talu mitte muude tingimustega, kui nendega, mis eespool ülesantud, Mihkel Rothule ära müüa, kuna muidu Hans Pajo ja Ann Pajo kahju sisse saama jäävad ja sellega ka valla pääle toita tulevad, mis aga mitte sündida ei tohi.

Ostja Mihkel Roth võttis viimaks need eespool tähentud tingimised vastu ja lubas Nuudimäe talu ära osta ja maksis selle ostmise kauba kinnituseks üks sada rbl.(100rbl.) käsirahaks sisse, missugune raha eestkostja Juhan Järlowi kätte välja makstud saije, mis omal ajal maja võlgate tasumiseks ära arvatud saab saama(tagasimakstud 11.Detsembril 1890.M. Roth)

Mihkel Roth palus veel juure lisada, et kui ta ehk enne ära suremapeaks, kui selle Nuudimäe talu ostmise asjad äratoimetud saanud on, siis jääb tema pärandaja ja poeg Arnold Roth Nuudimäe talu ostjaks ja peab kiik need eespool tähentud tingimused ära täitma.(poeg Arnold Roth).

Selle ostmise ja müümise kinnituseks on allpool tähentud talu ostjale puutuvad inimesed omad nimed siia protokolli alla kirjutanud.

Müüad:                             Ostja:

Peeter Endrikson                   Mihkel Roth(allkiri)

kui oma Ann Pajo käsinik

Hants Jants(allkiri) Hans Pajo eeskostja

Juhan Järlof(allkiri) Hans Pajo eeskostja  eeskostjad on end lahti võtnud 11.dets.1890.

Otsus:

Seda nagu sündinud protokolli kirjutada.

Pääkohtumehe abi M.Pehk(allkiri)

Kohtumees P Lewertand(allkiri)

Kohtumees J Järlof(allkiri)

Kirjut.(allkiri)