Protokoll
LeidandmedEAA.3369.1.7
Kaader13
Daatum20.07.1887
Protokolli number77
Protokolli teema5. Kahjutasu
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Kusta Rämman Peakohtumees
Kristjan Kübar Kohtumees
Josep Sults Abikohtumees

Kaebas Juula Kärtmann Karel Leplandi man olekin: Mina palkasin oma tütre Julie Wiido Ritsingi manu karjuses sella kewadel: kes 19nel märtsil sell kewadel temale mann läts. Wiido Ritsing lask teda aga 30nel April teenistusest ära, mina nõuan oma latse kaebeltud palka 10 mõõtu rukki 5 mootu keswi ja 1 wakk kartohwlid Wiido Ritsingi käest katte, kosti olen mina juba ära saanud.

Wiido Ritsing and wastust: Mina kauplesin küll Julie Kärtmanni hendale karjuses nõnda, et tema minul lehmad lupsab ja sügisel ka rehe pesmise man abis om, ning muidu üleultse sõnakuulelik om. Aga Julie om minule kahju teinud kartohwlid ära tsungi lasknud ja ristikheina söötnud, pes minu elajaid nõnda et mina teda mitte enamb pidada es wõi, mina saatsin teda kodu, et ema minule ütti inimise ette toos kes minu kahju eest wastutab; ehk kaige hendale teine peremees. Mina olen aga teise karjuse palkamise läbi 6 rbl kahju saanud, ja olen ka teda 1 kuu aiga ilma teenistuseta ülespidanud, kust mina 4 rbl kahju saanud, 1 rbl kuirohu, 11 willu a 60, kast 30 kop. mes mina temale andnud olen, keda mina nuid kätte nõuan kokko 11 rbl 90 kop.

Otsus: tulliwa ette Wiido Ritsing ja Juula Kärtmann ning lepisiwa henda woisil nonda ära, et kumalgi kuma käest enamb nõudmist ei ole.