Protokoll
LeidandmedEAA.4628.1.1
Kaader25
Daatum23.03.1878
Protokolli number11
Protokolli teema5. Kahjutasu
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Karl Allikiwwi Peakohtumees
Jaan Reimets Kohtumees
Mihkel Peterson Kohtumees
J. Simonson Kirjutaja

Astus ette Hans Männikas ja kaebas, et tema 1877. aasta leikuse kuus Kodasma Rentnikko Peetersinil 9 wasikast kinni ajant, et need nende küla ja tema Heinamal olnud ja neid wiis pääwa kinni oidnud oma juures, nöuab pantimise raha iga wassika peält 25 kop: ja söötmise rahas, wassika peält öö ja pääwa peält 25 koppik.

Kutsuti ette Rentnik Jüri Peterson ja ei salga, et tema wassikad on kül üle Soewa kula heinamade käinud ja Hans Männika jure kinni aetud saanud, tema saatnud oma poisid neid wassikaid kätte saama aga Männik pole neid annud, siis saatnud kohtomehe järgi seda paha üle watama ja kahjo tasumist arwama.

Kutsuti ette tunnistuse mees kohtomees Karl Allikiwwi ja tunnistab, et tema senna läind ja paha üle watand, kus aga Mänikule ka käso saatnud, et pääb tehtud paha näitama tulema, nemad ootnud peäle poole pääwa ja öhtu ees kodo läind, aga Hans Männik pole senna tulnud ja need wassikad jäänud senna Männikule kinni, sellepärast

Sai möistetud: et see Hans Männik üle talu rahwa seäduse on pantimise raha nöudnud 25 koppik loma pält, wasto seatust § 1065 ja 1066. järgi ja neid lomi üle 24 tunni isi oma juures pidanud, selle eest on see peäle 24 tunni tema oma kahju, siis peäb see Rentnik köigest üks rubla pantimise raha ja köigest 5 koppik iga wassika peält kahe kümne nella tunni eest sest et pantija neid lomi ei tohi üle öö ja pääwa oma juures pidada ja siis seaduse järgi pantitud loomad kogokonna kohtomehe juure ajama. - siis maksab Rentnik 1 Rbl pantimist ja 9. wassika eest 5 koppik ühe öö ja pääwa eest Hans Männikule wälja ja jääwad rahuse:

Pea Kohtomees Karl Allikiwwi +++

Kohtomees Jaan Reimets +++

" Mihkel Peterson +++

Kirjutaja J Simmson