Protokoll
LeidandmedEAA.3202.1.2
Kaader96,97,98
Daatum12.09.1889
Protokolli numberN92.
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Juhan Järlow Kohtumees
Peeter Lewertand Kohtumees
Mihkel Roth Kanapursa Mihkel Roth Peakohtumees
Mihkel Pehk Peakohtumehe abi

Aakre mõisavalitsus kaebas, et Söödi Jaan Eller Pukast on Aakre mõisa metsast ligi Kenaste talu ragunud üks pedajas, 8 sülda pikk, 19 tolli jäme, nõudis taksi järgi 5rbl. 40kop. ehk kolm hinda 16rbl. 20kop.. Tunnistajad on vallavanem Jaan Jants, Puka kohtumees Peeter Luksepp, Juhan Koger, mõtsa kubjas Raudjalg ja metsavaht Juhan Sonn.

Jaan EllerPukast vastas, et ta ei ole Aakre mõisa metsast seda puud mitte ragunud, on küll ühe pedaja puu Kenaste metsast omale viinud, mida Juhan Koger lubanud ja Jaan Koger tälle kätte annud, pärast seda tulnud metsakubjas sinna otsima, tema ei tea aga mõisa metsast raotud puust mitte midagi, see olnud ühel kolmapäeval, kui ta selle puu Kenastelt oma kodu toonud.

Vallavanem Jants tunnistas, et kui ta Kenastel käinud, ühes mõtsakubjaga ja Puka kohtumees Luksepaga, siis on Juhan Koger, kes Juhan Elleri äi on, küsimise pääle vastanud, et ta ei ole Jaan Ellerile ühtegi puud lubanud, viimaks üttelnud ta, et on küll lubanud, aga ta ei tea, kas on viinud ehk mitte, viimaks näidanud ta henda metsas üht kandu ja üttelnud, siist on ta selle puu vist viinud, aga mõõta ei ole seda mitte saanud, Juhan Koger üttelnud, et ta on metsast oksi leidnud ja lasknud neid pühapäeval kodu tuua.

Metsakubjas Jaan Raudjalg tunnistas, et metsavaht Juhan Sonn on tälle ülesannud, et metsast on üks puu äravarastatud, see on 9.Aug. s.a. olnud, ta läinud seda puud Juhan Elleri juure otsima, see üttelnud, et ta on seda puud oma äija Juhan Koger metsast toonud, ta tulnud Juhan Kogeri juure ja küsinud, see üttelnud, et ta on küll omast metsast ristipuid kabeli pääle annud ja ta ei ole kaks nädalit kodu olnud ja ei tea, kas on Jaan Eller tema metsast puud viinud ehk mitte, pärast on ta üht kandu oma metsast näinud, ja arvanud, et säält on Jaan Eller selle puu viinud, ta leidnud oksad metsast ja lasknud neid pühapäeval kodu tuua, pärast käinud ta jälle Juhan Elleri juures, see vastanud, et Juhan Koger on siis kodu olnud, kui ta selle puu toonud, ja poeg Jaan Koger aitanud pääle panna. Ka on ta Jaan Elleri juurest mõisa metsast raotud puu ära leidnud, aga mõõta ei ole ta puud mitte saanud, kuna selle otsast tükk ära lõigatud olnud, aga muidu olend see täitsa Aakre mõisa metsa puu.

Puka kohtumees Peeter Luksepp tunnistas, et ta on küll seda puud metsakubja Jaan Raudjalaga otsimas käinud ja nimelt Jaan Elleri juures, kus ka üks puu leida olnud, mis juba ära tahutud, mida Eller oma äija Juhan Koger käest üttelnu toovad, ühel kolmapäeval ja olnud siis Juhan Koger kodu, kae tälle selle puu annud, ka olnud Kenaste metsas näidatud kannu järele Elleri juurest leitud puu jämem arvata ja ei oleks annud nenda palju, nagu ta olnud välja lüüa ehk tahuda.

Juhan Koger,Jaan Elleri äi, vastas, et ta on küll oma väimehe Jaan Ellerile ühe puu omast metsast lubanud, ja viinud seesama seda puud ühel kolmapäeval ära, tema poeg on tälle selle puu kätte andnud ja pääle panna aitanud, ta on siis ka küll kodu olnu, aga maganud, enne on säält ka risti puid viidud saanud.

Metsavaht Juhan Sonn tunnistas, et ta on selle kanna metsast ära-leitud ja annud selle puuvarguse metsakubjas Raudjalgle üles.

Otsus-

Jaan Koger ette kutsuda.